„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Tytuł Operacji: „Poszerzanie sieci współpracy producentów produktów regionalnych i tradycyjnych.”
W dniu 29.03.2023 r., została zawarta umowa nr 19/2023 między Województwem Lubuskim – Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubuskiego z siedzibą w Zielonej Górze a Lubuską Izbą Rolniczą jako „Partnerem KSOW” na realizację operacji: „Poszerzanie sieci współpracy producentów produktów regionalnych i tradycyjnych”. Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 Plan operacyjny na lata 2022 – 2023.
Celem operacji jest wymiana i upowszechnianie wiedzy i doświadczeń, aktywizowanie i mobilizacja społeczeństwa wiejskiego poprzez pokazanie dobrych przykładów z przedsiębiorczej wsi regionów województwa lubelskiego charakteryzujących się bogactwem dziedzictwa kulinarnego, co wskaże nowe innowacyjne kierunki do rozwoju wsi lubuskiej.
Efektem realizacji operacji jest zorganizowanie wyjazdu studyjnego i wizyta 40 osób w regionie o rozwiniętej produkcji produktów regionalnych i tradycyjnych, w tym z wykorzystaniem i stosowaniem ekologicznych metod wytwarzania oraz regionie charakteryzującym się bogactwem dziedzictwa kulinarnego. Cele wyjazdu zostaną zrealizowane poprzez:
– wizyty uczestników w firmach i gospodarstwach z okazją wymiany doświadczeń oraz nawiązania współpracy oraz uczestniczenia w warsztatach,
– udział w konferencji z przedstawicielami Lubelskiej Izby Rolniczej na temat roli i znaczenia produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych dla rozwoju lokalnego.
– poznanie przykładów wpływu gospodarstw agroturystycznych oraz produkujących metodami ekologicznymi na rozwój rynku zdrowej żywności,
– poznanie sposobów dystrybucji i metod sprzedaży produktów lokalnych,
– zdobycie szerszej wiedzy na temat produkcji zdrowej żywności.
Efekty długookresowe:
– zacieśnianie współpracy między regionami,
– wykorzystanie sprawdzonych wzorców w działalności społeczno-gospodarczej,
– wzrost świadomości ekologicznej społeczeństwa,
– rozwój produkcji zdrowej żywności metodami ekologicznymi,
– kształtowanie zachowań konsumenckich w kierunku konsumpcji zdrowej żywności,
– rozwijanie dodatkowych źródeł dochodu jako czynnika stymulującego aktywizację zawodową, rozwój gospodarczy terenów wiejskich i w konsekwencji podwyższenie jakości życia mieszkańców.
Zostań Parterem KSOW na www.ksow.pl
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/