Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie 16-17 stycznia 2017 r. zorganizowało szkolenie pt.: „Uruchamianie i prowadzenie działalności w zakresie rolniczego handlu detalicznego” przeznaczone dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego. Dzięki uprzejmości CDR w Brwinowie do udziału w szkoleniu zostali zaproszeni również przedstawiciele WIJHARS.
Podczas spotkania omówione zostały zasady wprowadzania do obrotu żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz sposoby opodatkowania przychodów uzyskanych z tej działalności. Ponadto dyskutowano o wymaganiach weterynaryjnych i sanitarnych jakie muszą być spełnione przy produkcji i sprzedaży żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego.
W trakcie szkolenia przedstawiciele Głównego Inspektoratu JHARS omówili szczegółowo kwestie związane ze znakowaniem środków spożywczych. Zaprezentowana została możliwość stosowania w oznakowaniu określenia „produkt polski” oraz zasady znakowania wybranych grup towarowych, np. przetworów mięsnych i owocowych. Ponadto pracownicy GIJHARS wyjaśnili słuchaczom podstawy prawne i zasady sprawowania nadzoru nad jakością handlową żywności przez Inspekcję JHARS.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl