I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego Sielinko 2014

W dniach 29 - 31 sierpnia bieżącego roku w Sielinku odbyła się I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego. Wystawa miała miejsce na terenie Centrum Wystawowo-Szkoleniowego w Sielinku. Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego pragnąc uczcić 20 lat swojej działalności we współpracy z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zorganizował I Krajową Wystawę Bydła Mięsnego. Impreza doszła do skutku dzięki środkom uzyskanym z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Doniosły charakter wystawy podniosła rozpoczynająca otwarcie uroczysta msza święta, na której został poświęcony sztandar Związku.

wystawa 1

Honorowego patronatu nad wystawą udzielił Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Wśród zaproszonych gości byli miedzy innymi: Zofia Szalczyk - Podsekretarz Stanu w MRiRW, Bogdan Fleming - Wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Andrzej Bobrowski - Dyrektor OR ARR w Poznaniu, Piotr Łykowski - Dyrektor OR ARiMR w Poznaniu, Arkadiusz Błochowiak - Dyrektor WZMiUW w Poznaniu, Marek Beer - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, przedstawiciele licznych instytucji pracujących na rzecz rolnictwa a przede wszystkim hodowcy bydła mięsnego. Na obchody jubileuszu i wystawę zaproszeni zostali również przewodniczący związków branżowych z Francji, Niemiec, Anglii, Czech, Litwy, Łotwy i Turcji.

wystawa 2

Podczas wystawy zaprezentowanych zostało ponad 100 sztuk zwierząt ras mięsnych. Hodowcy w ten sposób przedstawili swoje osiągnięcia i postęp hodowlany w zakresie hodowli bydła mięsnego. Aby pogłębić wiedzę w zakresu chowu i hodowli ras mięsnych zorganizowane zostało również seminarium z udziałem wybitnych specjalistów w tej dziedzinie. Obecnie pogłowie bydła mięsnego w Polsce to14 różnych ras, ok. 25 tys. sztuk. i ok. 1000 hodowców. Biorący udział wyrażali nadzieję, iż ten kierunek hodowli będzie stawał się coraz bardziej popularny w Polsce, a walory kulinarne mięsa wołowego zostaną dostrzeżone przez polaków. Można było się przekonać o smakowitości wołowiny podczas przygotowanej degustacji.
Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego była okazją do spotkania się hodowców i zapoznania się z osiągnięciami polskiej hodowli bydła mięsnego.
Wystawę połączono z jubileuszem 20 - lecia założenia i funkcjonowania PZHiPBM chcąc w ten sposób podziękować pomysłodawcom i założycielom Związku, nie sposób w tym miejscu nie wymienić prof. Jasiorowskiego, inicjatora i założyciela Związku, który wraz ze swoimi kolegami hodowcami przed laty zakładali Związek - mówił dr Paweł Dakowski Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

wystawa 3

Prócz prezentowania zwierząt było także wielu wystawców produkujących pasze, dodatki wyposażenie obór, itd. W drugim dniu wystawy przygotowano aukcję zwierząt. Swoje stoiska miały również instytucje pracujące w otoczeniu rolnictwa. Nie mogło zabraknąć stoiska Wielkopolskiej Izby Rolniczej. WIR prócz fachowego doradztwa z zakresu możliwości pozyskania środków z funduszy unijnych na rozwój gospodarstw zachęcała do spożywania polskich owoców i warzyw oraz przetworów. Różne specjały były przygotowywane bezpośrednio na stoisku i podawane do degustacji odwiedzającym. Przetwory z owoców i warzyw przygotowywała pani Ewa Grzegorzewska - Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kosowie powiat nowotomyski.
Wielkopolska Izba Rolnicza stara się na różnych organizowanych imprezach czy konferencjach promować produkty rolne pochodzące od polskich producentów.

Była to pierwsza tego rodzaju wystawa w kraju. Kolejne lata przyniosą zapewne jej rozwój.

Marta Ceglarek

Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/

125ml milk

wystawa 1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: bydła; wystawa; mięsnego; hodowli; dyrektor; poznaniu; ; wystawy; rolnictwa; hodowców; również; sposób; krajowa; polskich; owoców; różnych; wystawę; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »