Do 26 lipca br. można jeszcze zgłaszać kandydatów na członków komisji zarządzających funduszy promocji produktów rolno-spożywczych, powołanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W listopadzie br. upływa kadencja obecnie urzędujących członków komisji powołanych 27 listopada 2009 r. Zgodnie z art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 97, poz. 799, z późn. zm.) kadencja ta trwa 4 lata, licząc od dnia ich powołania.
W myśl rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 18 września 2009 r. w sprawie trybu zgłaszania kandydatów na członków komisji zarządzających funduszy promocji produktów rolno-spożywczych oraz sposobu ich wyboru (Dz. U. Nr 159, poz. 1259) ogólnokrajowe organizacje właściwe dla danego funduszu promocji, w celu wybrania członków komisji zarządzającej tego funduszu, zgłaszają Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi do 4 kandydatów na członków tej komisji.
Zgłoszenia kandydatów na członków komisji zarządzającej danego funduszu promocji, należy dokonać nie później niż na 4 miesiące przed upływem kadencji – zatem ostatnim dniem na dokonanie zgłoszenia kandydatów jest 26 lipca br.
Uwaga! W związku z przeprowadzonym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
w 2009 r. naborem dodatkowym do Funduszu Promocji Ryb oraz Funduszu Promocji Mięsa Owczego, kadencja 3 członków komisji zarządzającej Funduszu Promocji Ryb, reprezentujących ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze lub podmioty skupujące ryby oraz 2 członków komisji zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Owczego, reprezentujących ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju owiec upływa w styczniu 2014 r.
W związku z tym nabór kandydatów na nową kadencję członków komisji zarządzających funduszy wybranych w wyniku naboru dodatkowego trwa do:
11 września br. – w przypadku 2 członków komisji zarządzającej Funduszu Promocji Ryb, reprezentujących ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze lub podmioty skupujące ryby; oraz
w przypadku 2 członków komisji zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Owczego, reprezentujących ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju owiec;
16 września br. – w przypadku 1 członka komisji zarządzającej Funduszu Promocji Ryb, reprezentujących ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze lub podmioty skupujące ryby.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/