Produkcja wędlin w warunkach domowych to zakres tematyczny jedenastu filmów szkoleniowych zrealizowanych przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Ideą powyższego przedsięwzięcia jest, podtrzymanie polskiej tradycji związanej z wyrobem tradycyjnych kiełbas, szynek, wyrobów podrobowych i innych produktów wędliniarskich.
Filmy prezentują proces, jak przy użyciu amatorskich narzędzi i w warunkach domowych wykonać poszczególne etapy produkcji wędlin. Przygotowane filmy obejmują poniższą tematykę:
- Przygotowanie półtuszy wieprzowej: rozbiór, narzędzia, klasyfikacja elementów,
- Przygotowanie mięsa wołowego: rozbiór, klasyfikacja elementów,
- Dobór odpowiednich przypraw oraz osłonek i jelit.
- Metody peklowania.
- Proces wyrobu wędzonek.
- Proces wyrobu kiełbas.
- Wytwarzanie wyrobów podrobowych.
- Proces wyrobu wędlin drobiowych.
- Domowe metody wytwarzania konserw mięsnych.
- Proces produkcji parzonych wędlin przy użyciu szynkowarów, prasek, itp.
- Wędzenie ryb.
Filmy prezentują również przykłady i rozwiązania organizacyjne w zakresie funkcjonowania działalności RHD i MLO. Ponadto przedstawiają zagadnienia dotyczące oceny organoleptycznej wyrobów po przeprowadzonym procesie technologicznym.
Filmy zostały opracowane i zrealizowane w ramach operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 pn. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności z gospodarstw rolnych”.
Filmy szkoleniowe można obejrzeć na naszym kanale YT
Źródło Centrum Doradztwa Rolniczego http://cdr.gov.pl/