Przez siedem dni, od 4 września do 10 września 2017 roku, trwał w Lublinie Europejski Festiwal Smaku 2017. Jego głównym celem była promocja produktów spożywczych związanych z regionem lubelskim. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zorganizował stoisko informacyjne podczas tej imprezy.
Europejski Festiwal Smaku odbył się na Starym Mieście, na którym znajdowało się wiele punktów wystawienniczych lokalnych producentów wysokiej jakości. Wydarzenie to było bogate w wiele kulinarnych atrakcji m.in.: konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2017 oraz konkurs dla szefów kuchni Good Chef, promujący dania związane z historią miasta Lublin, które w tym roku obchodzi 700-lecie nadania praw miejskich.
Pracownicy Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Lublinie w czasie trwania festiwalu prowadzili stoisko informacyjne. Zainteresowani otrzymywali materiały i broszurki o działaniach administrowanych przez KOWR.