W siedzibie Warszawskiego Banku Żywności w Piastowie w środę, 11 października 2017 r., w obecności Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Środowiska, Wiceministra Sławomira Mazurka, spotkali się Wiceprezes Zarządu Roman Wójcik oraz reprezentanci pięciu Banków Żywności: w Ciechanowie, Grudziądzu, Kielcach, Olsztynie i we Wrocławiu. Była to uroczystość podpisania umów o dotacje w ramach programu priorytetowego Narodowego Funduszu Racjonalna gospodarka odpadami, część 1) Selektywne zbieranie i zapobieganie powstawaniu odpadów.
Wiceminister Środowiska, Sławomir Mazurek, zaznaczył, że zawarte umowy wpisują się nie tylko w realizację idei „gospodarki obiegu zamkniętego”, ale przede wszystkim pozwolą w znacznym stopniu zapobiec marnotrawieniu żywności. Podkreślił również, że pomoc przysłuży się także najbardziej potrzebującym oraz wesprze działania zmierzające do systematycznego ograniczania sfery niedostatku i ubóstwa.
Zasadniczym celem dofinansowania projektów Banków Żywności jest rozwój infrastruktury technicznej procesów logistycznych związanych z pozyskaniem, magazynowaniem i dystrybucją niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych. Chodzi tutaj m.in. o rozbudowę budynków magazynowych, zakup samochodów typu mroźnia, czy też zakup wózków widłowych i paletowych.
To kolejne dofinansowania Funduszu na rzecz Banków Żywności. W ramach naboru ogłoszonego w 2016 r. wpłynęło do NFOŚiGW 14 wniosków o dotacje na łączną kwotę 4 109 020 zł.