Na mocy dekretu nr 172/2015 Republika Czeska nałożyła na importerów sektora spożywczego obowiązek informowania organów sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Czechach o zamiarze importu wybranych rodzajów środków spożywczych.
Należy podkreślić, iż obowiązek informowania organów kontrolnych w miejscu przeznaczenia żywności dotyczy zarówno importu produktów spożywczych z państw trzecich, jak i z państw członkowskich Unii Europejskiej.
Obligatoryjne notyfikacje dotyczą następujących artykułów rolno-spożywczych pochodzenia roślinnego:
- świeże owoce (brzoskwinie i nektarynki, gruszki, jabłka, śliwki, śliwki węgierki, pomarańcze, banany, wino stołowe),
- świeże warzywa (cebula i czosnek, marchew i seler, pomidor, papryka, ogórki sałatkowe, kapusta, kalafior, brokuły),
- wczesne i późne ziemniaki spożywcze,
- produkty wytwarzane z winogron na podstawie rozporządzenia nr 1308/2013 oraz wino stołowe,
- świeże wino inne niż wino stołowe,
- mak,
- suplementy diety.
Na 24 godziny przed przywozem w/w produktów spożywczych importer jest zobligowany do wysłania zgłoszenia przez formularz dostępny na stronie internetowej http://www.szpi.gov.cz/dovozy-prihlaseni.aspx
W miejscu przeznaczenia, importer winien przedstawić dokumenty wskazujące na:
- klasę jakości/gatunek środków rolno-spożywczych,
- wartość importowanych środków rolno-spożywczych,
- kraj pochodzenia, nazwę i adres producenta,
- imię i nazwisko, adres i numer identyfikacyjny odbiorcy środków spożywczych,
- datę przywozu środków rolno-spożywczych do miejsca przeznaczenia.
Szczegółowe informacje dotyczące w/w obowiązku są dostępne na stronie internetowej CAFIA (Czech Agriculture and Food Inspection Authority) http://www.szpi.gov.cz/en/article/notification-of-selected-foodstuffs-pursuant-to-decree-no-172-2015-coll.aspx.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl