W dniu 29 lutego 2016 r. w siedzibie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) odbyły się konsultacje na temat opcji ustanowienia ogólnych ram walki z opornością mikrobiologiczną (antimicrobial resistance - AMR). Wspomniane konsultacje wynikają z przyjętej w maju 2015 r. rezolucji WHA 68.7, w której zatwierdzono ogólny plan działań związanych z AMR.
Oporność mikrobiologiczna jest między innymi efektem nieuzasadnionego leczenia ludzi antybiotykami oraz nadużywania antybiotyków w hodowli zwierząt, w tym stosowania ich jako składników pasz. AMR stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi; jest też problemem związanym z bezpieczeństwem żywności. Patogeny uodpornione na działanie antybiotyków uniemożliwiają skuteczną kurację i zwiększają prawdopodobieństwo występowania i ostrości przebiegu chorób.
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO opracowała do tej pory dwa dokumenty związane z zapobieganiem AMR: Kodeks praktyki w celu zminimalizowania i powstrzymania oporności mikrobiologicznej (CAC/RCP 61-2005) oraz Wytyczne dla analizy ryzyka oporności mikrobiologicznej związanej z żywnością (CAC/GL 77-2011).
Dokumenty zostały opublikowane w formie broszury na stronie http://www.fao.org/3/a-i4296t.pdf
W 2015 r. odbyły się konsultacje w państwach członkowskich Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dotyczące ewentualnej potrzeby rewizji tych dokumentów. Powyższa inicjatywa związana była między innymi z kontrowersyjną propozycją przyjęcia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości rekombinowanej somatotropiny bydlęcej.
Więcej informacji na temat oporności mikrobiologicznej znaleźć można na stronach WHO ttp://www.who.int/phi/news/consultation_stewardship-framework/en/ i FAO http://www.fao.org/antimicrobial-resistance/en/.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl