Cztery nowe kierunki studiów uruchomi Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w roku akademickim 2012/2013. Bezpieczeństwo żywności, Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich, Inżynieria ekologiczna oraz Żywienie człowieka i ocena żywności to nowa oferta uczelni. SGGW rozpoczęła już internetową rejestrację kandydatów na studia.
W roku akademickim 2012/2013 uczelnia przygotowała na 32. kierunkach studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia blisko 11 000 miejsc. Na studia stacjonarne I stopnia SGGW przyjmie 3525 osób, a na studia niestacjonarne I stopnia 2860 osób. Na studiach stacjonarnych II stopnia uczelnia przygotowała 2711 miejsc, a na studiach niestacjonarnych II stopnia 1890. Spośród szerokiej oferty zróżnicowanych kierunków uczelnia zaproponuje kandydatom cztery nowe: Bezpieczeństwo żywności, Hodowlę i ochronę zwierząt towarzyszących i dzikich, Inżynierię ekologiczną oraz Żywienie człowieka i ocena żywności.
Kierunek Bezpieczeństwo żywności będzie prowadzony na stacjonarnych studiach I stopnia na Wydziale Nauk o Żywności. Będzie na nim mogło studiować 60 osób. Bezpieczeństwo żywności jest związane z naukami chemicznymi, biologicznymi i technicznymi. Nauka będzie obejmować podstawy produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych, znajomość inżynierii żywności, przetwarzania i dystrybucji żywności, problematykę ochrony środowiska w zintegrowanym łańcuchu żywnościowym, problematykę identyfikacji, monitorowania, kontroli krytycznych parametrów bezpieczeństwa surowców i produktów oraz systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w łańcuchu żywnościowym. Wydział Nauk o Żywności uruchamia ten kierunek, gdyż rośnie zapotrzebowanie na specjalistów z tego zakresu. W ostatnich latach zmieniło się istotnie podejście społeczeństw i rządów do gospodarki żywnościowej. Rolnictwo i przetwórstwo stały się elementem globalizacji systemu produkcji żywności, którego głównym celem jest bezpieczeństwo żywnościowe. Ponadto zwiększa się świadomość społeczna w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz jej produkcji zgodnie z zasadami etyki i zrównoważonego rozwoju, nie powodującego degradacji środowiska. Zgodnie z zaleceniami FAO, Wspólną Polityką Rolną i prawem żywnościowym UE, koncepcja zrównoważonego rozwoju oraz bezpieczeństwa żywności, powinna być wprowadzona do wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego, od produkcji rolnej do konsumpcji, a także znaleźć swój wyraz w edukacji, zarządzaniu sektorem i w badaniach naukowych.
Kierunek Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich (materiał TV o nowym kierunku na SGGW.TV) będzie prowadzony na studiach stacjonarnych (60 miejsc) i niestacjonarnych (60 miejsc) I stopnia na Wydziale Nauk o Zwierzętach. Zmiany społeczne, potrzeba większej dbałości o środowisko przyrodnicze z bytującymi w nim zwierzętami spowodowały, że wzrosło zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu chowu i hodowli zwierząt towarzyszących człowiekowi oraz specjalistów zajmujących się różnymi aspektami relacji człowiek – zwierzę w środowisku przyrodniczym. W Polsce, podobnie jak i w innych krajach rozwiniętych, szybko zwiększa się liczba utrzymywanych przez ludzi zwierząt towarzyszących. Mogą one wykonywać określone zadania i „prace”, pozwalają rozwijać zainteresowania i pasje właściciela, są towarzyszami człowieka, wypełniając jego wolny czas oraz zaspokajając potrzeby emocjonalne. Zwierzęta towarzyszące wykorzystywane są również do rehabilitacji. Wartość rynku usług i produkcji artykułów dla hodowców-amatorów w ciągu ostatnich 10 lat w USA uległa podwojeniu i osiągnęła 43 mld dolarów. W Europie wartość rynku zoologicznego wzrasta w tempie 13 procent rocznie. Również w Polsce obserwujemy podobne tendencje. Wzrasta zatem zapotrzebowanie na usługi obejmujące doradztwo odnośnie utrzymania i żywienia zwierząt, ich pielęgnację, i itp.
Kierunek Inżynieria ekologiczna będzie prowadzony na stacjonarnych studiach I stopnia na Wydziale Rolnictwa i Biologii. W przyszłym roku naukę na tym kierunku rozpocznie 90 osób. Dzięki rozwojowi wiedzy przyrodniczej coraz powszechniejsza jest świadomość związku pomiędzy dążeniem do maksymalizacji produkcji rolniczej i leśnej a całych ekosystemów. Tylko wtedy gdy na produkcję rolniczą spojrzymy z perspektywy ekosystemów, zamiast pojedynczych pól, jesteśmy w stanie zwiększać produkcję rolnicza nie kosztem środowiska ale zgodnie z jego możliwościami. Takiemu właśnie celowi służy inżynieria ekologiczna. Jest to nowa dyscyplina wiedzy, której celem jest odtwarzanie, projektowanie i kształtowanie ekosystemów. Inżynieria ekologiczna związana jest z naukami biologicznymi i inżynierskimi. Absolwenci kierunku Inżynieria ekologiczna zdobędą umiejętności oceny stanu środowiska i skutków zmian spowodowanych użytkowaniem środowiska, zmianami klimatu, inwestycjami infrastrukturalnymi i przemysłowymi. Zdobędą specjalistyczną wiedzę i umiejętności oceny technik i technologii stosowanych w gospodarce rolnej i leśnej oraz inwestycji infrastrukturalnych i przemysłowych w aspekcie wpływu na środowisko. Będą przygotowani do opracowywania raportów i ekspertyz ekologicznych, monitoringu zarządzania środowiskiem i proekologicznych technologii w kształtowaniu środowiska oraz zapobiegania i oceny skutków katastrof ekologicznych. Taki zakres umiejętności zwiększy możliwość zdobycia atrakcyjnej pracy dla absolwentów tego kierunku studiów.
Kierunek Żywienie człowieka i ocena żywności utworzony na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w miejsce obecnie prowadzonego jeszcze kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka. Na stacjonarnych studiach I stopnia kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności będzie mogło studiować 150 osób, na studiach niestacjonarnych 120, a na wieczorowych 45. Kierunek ma charakter przyrodniczy i odpowiada nowoczesnej szybko rozwijającej się wiedzy w dziedzinie nauk żywieniowych, stanowiących podstawę postępu w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych, promocji właściwego stylu i jakości życia oraz ochrony zdrowia. Kierunek przygotowuje absolwentów do pracy w placówkach profilaktyczno-zdrowotnych, instytucjach naukowo-badawczych, szkolnictwie różnego szczebla, placówkach żywienia zbiorowego, przetwórstwa i obrotu żywnością, ochrony konsumenta oraz poradnictwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu człowieka i konsumpcji. Absolwenci potrafią też organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną.
Podczas poprzedniej rekrutacji na studia najbardziej popularnymi kierunkami były: Gospodarka przestrzenna, Finanse i rachunkowość, Dietetyka, Weterynaria, Biotechnologia, Ekonomia oraz Budownictwo.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego prowadzi rekrutację wyłącznie na podstawie wyników uzyskanych na maturze. Rejestracja odbywa się przez Internet, a przed zakwalifikowaniem na dany kierunek kandydaci nie składają żadnych dokumentów. Dokumenty będą składali w Biurze Spraw Studenckich dopiero po uzyskaniu informacji, że zostali przyjęci na studia. Internetowa rejestracja kandydatów jest bardzo prosta i polega na wpisaniu określonych danych osobowych oraz ocen uzyskanych na maturze. Dane te można uzupełniać w dowolnym momencie. Po wpisaniu ocen z matury kandydaci uzyskują dostęp do panelu umożliwiającego wybór kierunku studiów. Panel rejestracyjny umożliwia wybór tylko jednego kierunku, ale decyzję można zmieniać kilkakrotnie (w określonych terminach) w trakcie rekrutacji. Komunikacja z maturzystami w trakcie rekrutacji odbywa się poprzez internetowe strony rekrutacyjne SGGW (www.sggw.pl w zakładce Rekrutacja), Panel Administracyjny w Systemie Obsługi Kandydatów (SOK) oraz pocztą elektroniczną (adres e-mail kandydata wpisany w SOK). Dzięki temu kandydaci w każdej chwili całego procesu rekrutacyjnego otrzymują bardzo precyzyjne informacje o jego przebiegu.
Szczegółowe zasady rekrutacji, w tym: terminy, wymagane dokumenty, egzaminy kwalifikujące na określone kierunki, zasady przeliczania ocen maturalnych na punkty SGGW i zasady tworzenia list rankingowych są dostępne na stronie internetowe uczelni www.sggw.pl w zakładce Rekrutacja.
Źródło Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie http://www.sggw.pl