Rozpoczęcie prac nad europejskim Paktem Oceanicznym było celem spotkania wysokiego szczebla w Brukseli, dotyczącego rybołówstwa i oceanów. W spotkaniu wziął udział sekretarz stanu Jacek Czerniak.
Europejski Pakt Oceaniczny – cele i założenia
Zgodnie z założeniami Komisji Europejskiej, przedstawionymi przez Komisarza ds. rybołówstwa i oceanów Costasa Kadisa, Europejski Pakt Oceaniczny:
- Ma się skupić na zapewnieniu dobrego zarządzania i zrównoważonego rozwoju oceanu we wszystkich jego wymiarach, na wzmocnieniu zrównoważonej niebieskiej gospodarki i na rozszerzeniu ram wiedzy morskiej.
- Ma ukazać znaczenie oceanu w agendzie politycznej UE.
- Ma obejmować zarówno politykę wewnętrzną, jak i zewnętrzną i ma stanowić jeden, spójny system odniesienia dla wszystkich działań politycznych związanych z oceanami.
Rybołówstwo a bezpieczeństwo żywnościowe w UE
W swoim wystąpieniu wiceminister Jacek Czerniak zwrócił uwagę na szczególne znaczenie rybołówstwa w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Europejczyków. Zauważył, że rybołówstwo jest sposobem na życie ogromnej liczby ludzi – rybaków, przetwórców, społeczności nadmorskich.
Sekretarz stanu podkreślił, że w centrum nowego paktu powinno znaleźć się miejsce dla rybaka, a regulacje paktu, które będą tworzone, powinny uwzględniać właśnie potrzeby rybaka i działalności, którą wykonuje – rybołówstwa.
Współpraca i holistyczne podejście
W spotkaniu uczestniczyli także byli komisarze ds. rybołówstwa, którzy na podstawie własnych doświadczeń rekomendowali rozwiązania oparte na współpracy. Szczególną uwagę zwracali na potrzebę ustanowienia „mapy drogowej" z konkretnymi i zaplanowanymi w czasie działaniami oraz wdrażania obecnie funkcjonujących polityk i przepisów.
Reprezentanci regionalnych organizacji zwracali uwagę na potrzebę holistycznego podejścia, konieczność wdrażania i koordynacji istniejących polityk oraz unikania ich nakładania się. Istotne znaczenie wg nich ma wdrożenie przez państwa członkowskie istniejących przepisów, a przede wszystkim – eliminowanie nieuregulowanych, nielegalnych połowów.
Rybołówstwo a zrównoważone zarządzanie
Uczestnicy spotkania związani z sektorem jednomyślnie podkreślali znaczenie rybołówstwa w kontekście zrównoważonego zarządzania opartego na wiarygodnych danych naukowych.
Według rozmówców istotnym elementem rybołówstwa jest istnienie społeczności lokalnych oraz znaczenie produktów rybołówstwa w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego.
Zauważono, że do zapewnienia realizacji celów niebieskiej gospodarki konieczne jest zaproponowanie szeregu zachęt dla sektora prywatnego i wykorzystanie innowacji. Kluczowa uwaga powinna także dotyczyć działań dedykowanych dla rozwoju akwakultury, która stanowi ważne ogniwo zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego.
W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele organizacji pozarządowych związanych z rybołówstwem.
Zdjęcia (2)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/