W dniu 4 kwietnia br. rozpoczął się pięciodniowy audyt Departamentu Rozwoju Hodowli Zwierząt Ministerstwa Rolnictwa i Spółdzielczości Królestwa Tajlandii stanowiący kolejny etap procedury mającej na celu uzyskanie dostępu dla polskiego mięsa wołowego do rynku tajskiego. W spotkaniu otwierającym audyt w Głównym Inspektoracie Weterynarii wzięli udział: Paweł Meyer, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, eksperci GIW, przedstawiciel MRiRW oraz przedstawiciele związku branżowego Polskie Mięso. Specjaliści służby weterynaryjnej Tajlandii odwiedzą wybrane zakłady mięsa wołowego, gospodarstwo utrzymujące bydło, Graniczny Inspektorat Weterynarii w Warszawie, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Siedlcach oraz Terenowy Oddział w Siedlcach Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Warszawie. Audyt zakończy się w dniu 8 kwietnia br. spotkaniem zamykającym w GIW.
Źródło
Główny Inspektorat Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/