Zapraszamy Państwa do zapoznania się w kolejną analizą sytuacji na wybranych rynkach rolnych. Zebrane informacje pochodzą w dużej mierze od Delegatów oraz pracowników Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
Rynek zbóż
We wrześniu tego roku ceny zbóż utrzymywały się na najwyższym poziomie od roku 2012/2013. Ceny w skupach były wysokie, gdzie za tonę pszenicy płacono ponad 1000 zł. W ostatnich dniach mocno wzrosła cena żyta paszowego - do poziomu 900 zł/t. Pszenżyto można sprzedać po 960- 970 zł/t.
Przed rozpoczęciem żniw we wrześniu, ceny kukurydzy wynosiły do 1100 zł/t. W październiku przewiduje się gwałtownego spadku w związku z napływem kukurydzy z nowych zbiorów. Rozpoczęły się już zbiory wczesnych odmian kukurydzy na ziarno, a także kukurydzy uprawianej na lżejszych glebach. Obecnie panujące warunki pogodowe sprzyjają pracom żniwnym. Notowane plony są wysokie i dochodzą do 10 t/ha. Wraz z postępami zbiorów, plony powinny być jeszcze wyższe. Szacuje się, iż wielu rolników zdecyduje się na sprzedaż kukurydzy mokrej, zważywszy na wyraźny wzrost kosztów energii i suszenia ziarna. W dużej mierze będzie to zależało od warunków pogodowych w trakcie zbiorów i tempa prac żniwnych. Oferowane ceny za kukurydzę mokrą (30% wilgotności) obecnie kształtują się w przedziale 580-660 zł/t.
Cena rzepaku nadal wysoka. Na giełdzie MATIF w ostatnim tygodniu września cena przekroczyła 640 EUR/t. Tak wysoka cena wystąpiła pierwszy raz w historii – 60% wyższa niż w tym okresie w ubiegłym roku. Na rekordowe ceny rzepaku wpływa bardzo niska podaż tego surowca na rynku europejskim. Cena rzepaku (dane z 30.09.2021) doszła do poziomu 3000 zł/t netto.
Aktualne ceny zbóż (dane z 04.10)*:
- pszenica konsumpcyjna – od 940 do 1130 zł/t – średnia cena 1045 zł/t
- pszenica paszowa – od 820 do 1100 zł/t – średnia 950 zł/t
- żyto konsumpcyjne – od 700 do 920 zł/t – średnia 820 zł/t
- żyto paszowe – od 600 do 900 zł/t – średnia 775 zł/t
- jęczmień konsumpcyjny – od 750 do 1150 zł/t – średnia 840 zł/t
- jęczmień paszowy – od 700 do 960 zł/t – średnia 820 zł/t
- pszenżyto – od 740 do 950 zł/t – średnia 860 zł/t
- rzepak – od 2400 do 2950 zł/t – średnia 2800 zł/t
- kukurydza - od 900 do 1100 zł/t
*źródło danych: cenyrolnicze.pl
Wzrost cen skupu zbóż nie dotyczy wielu gospodarstw rolnych, które ze względu na brak bazy magazynowej oraz płynność finansową sprzedały już swoje płody. Co gorsza, muszą w chwili obecnej płacić coraz wyższe ceny za nawozy.
Trzoda chlewna
Obecnie w Polsce stwierdzono 110 ognisk ASF, w tym aż 8 w Wielkopolsce. Nowe ognisko stwierdzono w miejscowości Golejewo w gminie Pakosław, powiat rawicki w którym utrzymywanych było 38 świń. W związku z wystąpieniem tego ogniska Wielkopolska Izba Rolnicza błyskawicznie przygotowała pismo do Pana Andrzeja Żarneckiego – Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z prośbą o podjęcie działań na poziomie Komisji Europejskiej w celu maksymalnego ograniczenia zasięgu strefy czerwonej, która będzie konsekwencją tego zdarzenia. Pełną treść pisma mogą Państwo zobaczyć tutaj.
Musimy pamiętać, iż nasze województwo od zawsze charakteryzowało się hodowlą trzody chlewnej, a głównym źródłem dochodu wielkopolskich gospodarstw rolnych jest sprzedaż tuczników. Kolejne gospodarstwa w Polsce przechodzą dramat, a sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się kryzys. Producenci i hodowcy świń nie znają dnia ni godziny kiedy ASF zaatakuje ich gospodarstwo. Wielkopolska Izba Rolnicza na bieżąco monitoruje sytuację związaną z ASF. WIR przygotowała pismo do Ministra w którym przedstawia postulaty które mają na celu poprawę efektywności zwalczania ASF. O interwencji mogą Państwo przeczytać tutaj.
Izba w dniu dzisiejszym zwróciła się do Komisji Europejskiej, więcej o tej interwencji przeczytają Państwo tutaj.
ASF to nie jedyny problem rolników. Ceny w skupach z tygodnia na tydzień spadają i są na drastycznie niskim poziomie. Obecnie za tucznik skupy płaca od 3 zł/kg do maksymalnie 4,5 zł/kg. Proponowane ceny skupu nie pokrywają kosztów produkcji. W zależności od systemu utrzymania rolnik traci około 150 zł na sprzedanym tuczniku. Stagnacja też objęła ceny warchlaków tych krajowych oraz importowanych z Dani. W całej Europie magazyny mięsa wieprzowego są zapełnione. Chiny odbudowują krajową produkcję i ograniczają import. Konsumenci europejscy ograniczają spożycie mięsa a w szczególności wieprzowiny.
Mleko i bydło
Na rynku mleka od pewnego czasu widoczna jest stabilizacja a ceny w wielkopolskich skupach kształtują się średnio na poziomie 1,54 zł/l. Pomimo dobrej ceny rolnikom trudno jest spiąć budżet. Znaczące podwyżki pasz i komponentów białkowych powodują spadek rentowności produkcji. Dotyczy to szczególnie gospodarstw, które muszą kupować dużo paszy z zewnątrz i prowadzą bardzo intensywną produkcję mleka. Jak podkreślają rolnicy, podstawą na te trudne czasy jest wysokiej jakości pasza objętościowa i ograniczenie do minimum zakupu pasz treściwych.
Jeżeli chodzi o sytuację na rynku skupu żywca wołowego to wygląda ona całkiem dobrze. W ciągu ostatnich tygodni stawki oferowane w skupach wzrosły o blisko 30 groszy/kg. Za główną przyczynę takiego trendu upatruje się wzrost zapotrzebowania na krajową wołowinę na rynku rodzimym jak i na eksport.
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:
- Ceny byków: 5,80 – 10,50 zł/kg; średnio: 8,77 zł/kg
- Ceny jałówek: 5,50 – 9,50 zł/kg; średnio: 7,85 zł/kg
- Ceny krów: 2,00 – 8,00 zł/kg; średnio: 5,87 zł/kg.
Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:
- Ceny byków: 13,80 – 17,60 zł/kg; średnio: 16,27 zł/kg
- Ceny jałówek: 13,50 – 17,00 zł/kg; średnio: 15,41 zł/kg
- Ceny krów: 9,00 – 15,00 zł/kg; średnio: 13,38 zł/kg
Drób
Od kilku dni na rynku drobiu zauważalny jest trend wzrostowy, jednak nie są to wysokie podwyżki. Z pewnością taka sytuacja wynika z pewnością z informacji, iż nasz kraj uzyskał status kraju wolnego od grypy ptaków. Obecnie cena skupu kurczaka wynosi od 3,40 zł do 4 zł/kg. Branża ciągle odczuwa skutki ptasiej grypy, która zdziesiątkowała stada rodzicielskie. Trudno jest wrócić do poziomu produkcji i eksportu sprzed pandemii. Gastronomia ograniczyła zakupy w całej Europie. Wysokie koszty pasz treściwych powodują, że mniejszym hodowcom trudniej jest spiąć swoje budżety.
Rynek warzyw i owoców
Wraz z rozpoczęciem szkoły, obserwuje się ożywienie na rynku hurtowym owoców i warzyw. Według eksperta z powodu obfitych opadów zarówno warzywnicy jak i sadownicy mają problemy z jakością dostarczanych produktów. Głównie dotyczy to warzyw korzeniowych czy cebuli.
Z danych branżowych dowiadujemy się, że na rynku brakuje warzyw liściowych, takich jak szczaw, szpinak czy koperek, odzwierciedla to wysoka cena - np. sałata kosztuje ok. 3 zł, sałata lodowa ok. 5 zł/ szt. Fasola kosztuje 7-8 zł/kg, podczas gdy zwykle o tej porze roku jej cena hurtowa była na poziomie 2-3 zł/kg. Brakuje też kalafiorów.
Cena ziemniaków jest dość niska - 0,8 zł/kg (12 zł za 15 kg worek), ale z pewnością podrożeją, bo będą się źle przechowywać – jak zauważają eksperci.
Produkcja wiśni w tegorocznym sezonie była wyższa niż w ubiegłym roku. W Polsce przeznaczono więcej owoców na przetwórstwo, gdyż przetwórcy zaczęli dodawać do napojów więcej naturalnego soku przez wprowadzony w kraju podatek cukrowy.
Według danych GUS produkcja malin w tym roku wynosi ok. 120 tys. ton, czyli na zbliżonym poziomie do ubiegłorocznego. Jesienne świeże maliny używane do mrożenia skupowane są po 18-20 zł za kilogram.
Zbiór ziemniaków zakończył się plonem zmiennym. Niektóre negatywne wpływy na jakość ziemniaków były zgłaszane z powodu chorób grzybiczych. Skup papryki do przetwórstwa 2021 zbliża się do końca. Jak szybko się ona skończy, to zależy w ogromnej mierze od pogody. Papryka nie lubi zimna i wilgoci.
Ceny wybranych owoców i warzyw (dane MRiRW, wrzesień 2021):
- jabłka deserowe – 0,98 zł/kg
- jabłka przemysłowe – 0,34 zł/kg
- cebula – 0,88 zł/kg
- pieczarki świeże – 6,84 zł/kg
Magdalena Kołodziejek
Andrzej Przepióra
Aleksander Poznański
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/