Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) ogłosiła rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych (MRRS). Światowa Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa przy ONZ (FAO) została wyznaczona do promowania tej grupy produktów we współpracy z rządami, odpowiednimi organizacjami rządowymi oraz pozarządowymi, a także z innymi zainteresowanymi stronami.
Głównym celem obchodów MRRS jest podniesienie świadomości społecznej na temat korzyści związanych z włączaniem roślin strączkowych do żywienia ludzi i zwierząt oraz przybliżenie znaczenia tych roślin dla środowiska, płodozmianu i ograniczania emisji gazów cieplarnianych.
W ramach prac Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, w ubiegłym roku reaktywowano - zawieszony od 1995 r. - Komitet ds. Zbóż i Roślin Strączkowych, który obecnie pracuje nad międzynarodową normą dla komosy ryżowej (quinoa).
Dlaczego należy jeść nasiona roślin strączkowych? Jak ważne są dla naszego organizmu? Na te oraz inne pytania próbują odpowiedzieć eksperci na specjalnie stworzonym portalu FAO http://www.fao.org/pulses-2016/en/. Autorzy platformy nie tylko zapraszają do sprawdzenia swojej wiedzy na temat roślin strączkowych, czy też korzystania z zamieszczonych informacji, ale również do dzielenia się ciekawymi artykułami i wydarzeniami związanymi z obchodami MRRS.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl