15. najlepszych kucharzy świata w Polsce
Celem realizowanego w Polsce projektu jest maksymalne zbliżenie do natury i zapoznanie mistrzów kuchni oraz towarzyszących im zagranicznych dziennikarzy z bogactwem polskich produktów ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych. Nasi goście dowiedzą się m.in. co to są kartacze, sękacze, kindziuk, babka i kiszka ziemniaczana. Będą łowić i wędzić ryby, polować i sprawiać kaczki, a także zbierać leśne runo, by następnie z tych produktów przygotować własne dzieła kulinarne.
W Polsce – kraju o bardzo zróżnicowanych warunkach klimatycznych, niezwykle bogatej tradycji i kulturze poszczególnych regionów, a przy tym wyróżniającym się jednym z ostatnich w Europie prawdziwie wiejskim krajobrazem – wytwarza się setki wyjątkowych produktów rolnych i środków spożywczych. Wyroby te posiadają niepowtarzalną, specyficzną jakość, którą zawdzięczają miejscu swego pochodzenia, nieprzemysłowym metodom upraw i hodowli oraz tradycyjnemu sposobowi produkcji - powiedział podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk podczas konferencji prasowej otwierającej projekt.
Partnerami projektu w Polsce są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Przedsięwzięcie zostało także objęte Honorowym Patronatem małżonki Prezydenta RP Anny Komorowskiej.
W szczególny sposób wiceminister Nalewajk przywitał szefów kuchni: Alessandra Porcelli i Wojciecha Modesta Amaro, którzy zaprosili do Polski projekt Cook It Raw.
To dla mnie wielka radość, że udało się zaprosić do Polski „Cook It Raw”. To gigantyczne wydarzenie i niebywała okazja, aby pokazać światu , że mamy wspaniałe produkty regionalne i wzbudzić na nie apatyt. – powiedział reprezentant Polski na „Cook It Raw”, Wojciech Modest Amaro.
Wybitni szefowie kuchni mówili, że jadą na Suwalszczyznę, aby szukać ducha tego regionu, poczuć symbiozę pomiędzy człowiekiem i naturą, a także odnaleźć naturalne źródła produktów.
Chcemy zmierzyć się sami z sobą, zobaczyć się w innym świetle i stworzyć nowe kulinarne kreacje – podkreślali.
Wiceminister Nalewajk zaznaczył, że Suwalszczyzna, choć mało znana, została wybrana jako miejsce tego wydarzenia, ponieważ kultywowane są tu tradycje kulinarne naszych ojców, dziadów i pradziadów. Region ten obfituje także w różnorodne ryby, zwierzynę łowną, ptactwo i inne produkty, które mogą stać się inspiracją dla naszych gości.
Burzliwa historia Polski, współistnienie i wzajemne przenikanie się różnych kultur, przyczyniły się do urozmaicenia wszelkich dziedzin życia, w tym również jego aspektu kulinarnego. Wyróżnikiem i niewątpliwą zaletą polskiej kuchni jest jej niezwykła różnorodność. W polskich produktach tkwi ogromny potencjał, dlatego ważne miejsce w polskiej polityce rolnej zajmuje rozwój systemów jakości oraz rolnictwa ekologicznego. Dotychczas zidentyfikowaliśmy setki produktów, które swą wyjątkowość zawdzięczają konkretnemu pochodzeniu geograficznemu lub tradycyjnej metodzie produkcji, a ich lista stale się wydłuża –powiedział wiceminister.
„Cook It Raw” to kulinarny powrót do podstaw, program mający na celu gotowanie z naturalnych składników przy jak najmniejszym udziale nowoczesnych technologii. Cook it raw to również okazja do odkrywania nowych lokalnych smaków w różnych krajach. Może stać się również drogą do wykorzystania naszego potencjału produkcyjnego i do zaistnienia polskich produktów na stołach światowych restauracji.
Galeria zdjęć - Cook it Raw
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/