Wniosek o stworzenie niezależnego systemu oceny poubojowej półtusz

miesoW odpowiedzi na otrzymany do konsultacji projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz wieprzowych oraz tusz wołowych samorząd rolniczy zwrócił uwagę na postulowaną od dawna przez  rolników potrzebę  stworzenia niezależnego od zakładów ubojowych systemu oceny poubojowej półtusz.

Przekazano, że obecnie Polska jest jednym z niewielu państw UE, w którym o wycenie sprzedawanych zwierząt jednostronnie decyduje kupujący, a osoby dokonujące klasyfikacji są pracownikami ubojni. Z tego powodu rolnicy – producenci i dostawcy żywca do ubojni – mają wątpliwości, jeśli chodzi o wiarygodność dokonywanych badań.

Zdaniem samorządu rolniczego, w obecnym stanie prawnym nie ma przeszkód do powołania niezależnej jednostki klasyfikującej tusze zwierzęce w Polsce. Zmiana przepisów dotycząca klasyfikacji tusz powinna pójść w kierunku powołania niezależnej jednostki, która zajmowałaby się wykonywaniem pomiarów mięsności tusz oraz kwalifikacji w ramach coraz bardziej popularnych i koniecznych ze względów marketingowych systemów jakości mięsa, jak np. QAFP, QMP, PQS. Obowiązkowa klasyfikacja tusz przez firmę niezależną – zarówno od dostawców żywca, właścicieli znaków jakości, jak i ubojni – zapewniłaby większy obiektywizm i niezależność wykonywanych pomiarów.


 Źródło
 Krajowa Rada Izb Rolniczych
 http://krir.pl

125ml milk

mieso
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: ; niezależnego; systemu; poubojowej; wniosek; powołania; jakości; niezależnej; ubojni; stworzenie; półtusz; klasyfikacji; kwalifikacji; pójść; mięsności; pomiarów; wykon;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »