Dyrekcja Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB ma przyjemność zaprosić do udziału w seminarium hybrydowym pt. „Rezyliencja i zarządzanie ryzykiem w rolnictwie i sektorze żywnościowym”, które odbędzie się dnia 11 października 2024 r. o godz. 10:00 w sali konferencyjnej nr 17 przy ul. Szkolnej 2/4 w Warszawie oraz na platformie MS Teams.
Celem referatu będzie uporządkowanie podstaw teoretycznych i metodologicznych rezyliencji (ang. resilience) jako zdolności systemów społeczno-gospodarczych do powrotu do stanu względnie normalnego, ale jeszcze bardziej uporządkowanego funkcjonowania po wystąpieniu szoku. Studia dotyczyć będą sektora rolnego i żywnościowego, gdyż pomiar i ocena rezyliencji, a także przedstawienie i realizacja strategii ją wzmacniających są szczególnie istotne dla gospodarki żywnościowej po pandemii COVID-19 i w sytuacji wojny w Ukrainie (po 24.02.2022). Zaprezentowana zostanie klasyfikacja ryzyka w łańcuchach żywnościowych. W referacie przedstawiona będzie też koncepcja holistycznego zarządzania ryzykiem (HZR) w rolnictwie, inkorporująca rezyliencję. Zostaną również przedstawione substytucyjne/komplementarne wobec rezyliencji koncepcje, m.in. 3Rs. Rezyliencja jako „metakategoria” będzie zyskiwać na znaczeniu, jednak należy zwiększyć wysiłek związany z jej operacjonalizacją. Jest tu duże pole dla aktywności instytutów badawczych nadzorowanych przez MRiRW.
Link do rejestracji udziału online: https://events.teams.microsoft.com/event/80cb2aea-1c90-47e0-80ef-10d2c1d4c2e8@1061411a-4be4-4669-aad9-8b2450dd1507
Z poważaniem
dr hab. Marek Wigier, prof. IERiGŻ-PIB
Dyrektor IERiGŻ-PIB
Źródło
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
http://www.ierigz.waw.pl/