W sobotę dnia 5 lipca 2014 roku odbyła się Konferencja Naukowa w ramach Festiwalu Wieprzowiny w Koźminie Wlkp. Konferencja odbyła się w Centrum Biznesowo-Spotkaniowym, w Pałacu Dobrych Praktyk w Koźminie Wlkp. Prelegentami byli: prof. dr hab. Edward Pospiech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu - mówiący o walorach zdrowotnych wieprzowiny, dr n. wet. Krzysztof Janeczko z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - omówił wpływ wybranych chorób pasożytniczych na jakość oraz ekonomikę produkcji świń oraz Pani Wiesława Nowak Wicedyrektor Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, która przedstawiła informacje o rynku wieprzowiny w liczbach. Zwróciła uwagę na spadki i wzrosty cen związanych z różnymi sytuacjami na rynku, np. Afrykańskim Pomorem Świń, omówiła wielkość produkcji trzody w kraju i w Wielkopolsce z uwzględnieniem wielkości stada podstawowego, wskazując na spadek produkcji w Polsce. Wielkopolską Izbę Rolniczą na konferencji reprezentował Członek Zarządu WIR Krzysztof Kwiatoń.

W niedzielę 6 lipca 2014 roku odbył się Festiwal Wieprzowiny przy urokliwym zamku z drugiej połowy XIV wieku. Festiwal rozpoczął się Konkursem Kulinarnym, w którym udział wzięło 15 drużyn z rozległego terenu południowej wielkopolski. Konkurs Kulinarny odbywał się pod hasłem: "Dla polskiej rodziny - najlepsze potrawy z wieprzowiny". W kategorii "Schab na zimno" I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Szymanów, w kategorii "Żeberka na ciepło" I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Stara Obra, a w kategorii "Smalec domowy" I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Lutogniew.

Poza wspomnianym konkursem miały miejsce również inne rywalizacje:
- konkurs kulinarny "Potrawa z grilla - potyczki VIP-ów", w którym pierwsze miejsce zajął Burmistrz Miasta i Gminy Koźmin Wlkp. - Maciej Bratborski,
- konkursy drużynowe dla dzieci, które były prowadzone przez postacie z bajek,
- konkurs rysunkowy dla najmłodszych,
- konkursy w rzucie świńską nóżką, podnoszeniu świnki, strzelaniu z wiatrówki i rzucie lotką.
Na Festiwalu wystąpiły kabarety: EWG z Doruchowa oraz Od Nowa z Rozdrażewa, zespoły: Kapela znad Orli, Show Dance prowadzone przez Panią Katarzynę Wincenciak, HAND's UP, Aktiv oraz Formacja Nieżywych Schabuff.
W czasie Festiwalu dwaj kucharze Paweł Wiśniewski oraz Paweł Sulski przygotowywali oraz rozdawali dla publiczności przepyszne potrawy z mięsa wieprzowego, a mianowicie: schab pieczony na różowo podany z zimnymi dipami, żeberka duszone w sosie BBQ z jarzynami podane z pieczywem, spaghetti bolognese z mięsem mielonym oraz swojską kiełbasę podaną z grilla z pieczywem i kiszonym ogórkiem.
Zarówno Konferencja jak i Festiwal Wieprzowiny zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Paweł Dopierała
Biuro WIR w Lesznie
Źródło: Materiały GPR Koźmin
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/