Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 9 marca 2020 roku opublikował stanowisko dotyczące pandemii spowodowanej wirusem SARS COV-2. Zgodnie z aktualną wiedzą i doświadczeniem z wirusami SARS i MERS nie ma dowodów na to, że transmisja wirusa SARS COV-2 może odbywać się przez żywność. Z tego powodu, działalność EFSA w tym zakresie skupia się obecnie na monitorowaniu sytuacji oraz analizie najnowszych publikacji pod kątem istotnych informacji.
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdziło, że podczas gdy to zwierzęta w Chinach były prawdopodobnym źródłem pierwotnego zakażenia, wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka - głównie drogą kropelkową, przez kontakt z wydzielinami zainfekowanej osoby.
Pośrednio wirus przenosi się również poprzez kontakt z powierzchniami, na których te wydzieliny się znajdują. Wirus na powierzchniach może przetrwać nawet wiele godzin, jednak można się go pozbyć za pomocą zwykłych środków do dezynfekcji.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Komisja Europejska wydały ostatnio zalecenia ostrożnościowe, w tym rekomendacje dotyczące przestrzegania dobrych praktyk higienicznych podczas obchodzenia się z żywnością i jej przygotowywania - zarówno dla konsumentów jak i przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej.
Pełne teksty zaleceń znajdują się na stronie WHO i Komisji Europejskiej.
Aby zachować bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności należy przestrzegać zasad zapobiegających jej zanieczyszczeniu.
Zasady postępowania z żywnością w domu:
- dokładne mycie rąk z użyciem mydła i ciepłej wody, zarówno przed jak i po zakupach i gotowaniu
- ścisłe przestrzeganie zasad higieny w kuchni oraz regularne czyszczenie powierzchni użytkowych i naczyń kuchennych
- odpowiednie przechowywanie żywności (należy unikać kontaktu pomiędzy spożywaną żywnością surową a gotowaną), sugeruje się również wyrzucenie zewnętrznego opakowanie (np. kartonowe opakowanie zewnętrzne, w którym znajduje się wewnętrzne opakowanie plastikowe)
- przestrzeganie instrukcji gotowania poprzez odpowiedni czas i temperaturę, np. dokładne gotowanie mięsa.
WHO zaleca również przestrzeganie zasad 5 Kroków Do Bezpiecznej Żywności dostępnych w języku polskim na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Zasady postępowania poza domem:
- unikanie przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymywanie odstępów w kolejkach
- używanie dostępnych w sklepach rękawic foliowych oraz torebek
- unikanie kasłania/kichania w stronę innych osób jak i towaru w sklepie
- powstrzymanie się od pracy przez osoby wykazujące objawy chorobowe układu oddechowego
- ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z osobami mającymi ww. objawy
Zasady postępowania dla przedsiębiorców:
- nadzór i egzekwowanie przestrzegania zasad higieny przez pracowników
- wzmożenie częstotliwości czyszczenia i dezynfekcji powierzchni roboczych, podłóg, toalet, poręczy itp.
- ograniczenie ekspozycji w sklepach żywności nieopakowanej (np. chleb, ciasta).
Więcej informacji dotyczących sposobów zapobiegania rozprzestrzeniania się wirusa, właściwego obchodzenia się z żywnością oraz działań jakie mogą podjąć konsumenci oraz przedsiębiorcy w celu zminimalizowania ryzyka zakażenia znajduje się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego.
Najnowsze ogólne wytyczne krajowe w zakresie zapobiegania zakażeniom COVID-19 i inne ważne informacje dotyczące pandemii można znaleźć na poświęconej tematyce koronawirusa rządowej stronie internetowej oraz na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Źródło Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych http://www.ijhar-s.gov.pl