31 sierpnia br. w Nowieczku (powiat śremski) odbyła się prawdziwa kulinarna uczta, w której główną rolę odgrywały ziarna zbóż i przetwory zbożowe. Imprezę promocyjną pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” zorganizowała Wielkopolska Izba Rolnicza, a sfinansowana została z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Było to pierwsze wydarzenie promujące ziarna zbóż i przetwory zbożowe – druga z imprez promocyjnych odbędzie się 7 września br. w Starej Łubiance (powiat pilski).
Uczestników imprezy częstowano: rosołem z lanymi kluseczkami z mąki pszennej, gęsiną faszerowaną trzema rodzajami kasz, krokietami z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym, gęsiną podawaną z kaszą oraz sosem, który zagęszczony był chlebem. Do wspomnianych dań podawano surówki, ogórki oraz buraczki. Ponadto można było skosztować pączków, rogalików oraz ciasteczek serowych, a także ciasta drożdżowego z owocami sezonowymi.
W ramach wydarzenia pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” przeprowadzone zostały pokazy kulinarne, które prowadził Mistrz kuchni, Paweł Powroźnik z restauracji,,P jak Pysznie” w Kępnie. W ramach pokazów przygotowane zostało kaszotto z parmezanem –podczas jego wykonywania pan Paweł udzielał wskazówek jak prawidłowo ugotować kaszę, aby nie była ona rozgotowana i zachowała swoje wszystkie walory smakowe oraz odżywcze. Ponadto Mistrz kuchni, pokazując wszechstronne zastosowanie ziaren zbóż i przetworów zbożowych przygotował sałatkę z kaszy pęczak ze śliwką, ciekawie podbijając smak kaszy kwasowością sezonowego owocu. Finalną potrawą przygotowaną przez pana Pawła była lazania z sezonowymi warzywami, gdzie pan Paweł wskazywał, że w takich potrawach możemy używać zarówno ugotowany jak i też „surowy” makaron. Prowadzący pokazy szczegółowo omówił poszczególne etapy przygotowania potraw oraz kulinarne sztuczki, które ułatwiają przygotowanie potraw zbożowych. Ponadto przytaczano ciekawe przepisy na „mączne” dania, którymi pan Paweł chętnie się dzielił z zebranymi. W trakcie pokazów wskazywano także na walory smakowe i odżywcze dań z ziaren zbóż i przetworów zbożowych.
Istotnym elementem realizacji zadania pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” był Konkurs kulinarny „Na najlepszą potrawę z ziarna zbóż i przetworów zbożowych”, który rozstrzygnięty został podczas pikniku. Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowało się 5 Kół Gospodyń Wiejskich:
- KGW Mórka- kluski ćpane ze skwarkami z boczku wędzonego z jajkiem i kiszoną kapustą
- KGW Kwiaty Kotowa- ciasto miodowiec
- KGW Międzychód M-P-G - żurek z chlebem na zakwasie i wino z żyta
- KGW Mełpinianki- chleb na zakwasie własnej roboty z pasztetami i domowym masłem
- KGW Lubiatówko- łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą
Wszyscy uczestnicy stawili się ze zgłoszonymi do konkursu potrawami i zaprezentowali je przed Komisją Konkursową w składzie: Beata Maciejewska Dyrektor ZSR w Grzybnie, Marek Matuszewski Kierownik Miejsko-Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Dolsku, Mirosław Latuszek Delegat na WZ WIR z Rawicza. Komisja konkursowa oceniała przede wszystkim smak potrawy, wykorzystanie produktów lokalnych, nawiązanie do tradycji kuchni wielkopolskiej, kunszt wykonania oraz podania potrawy. Uczestnicy konkursu swoimi potrawami poczęstowali również uczestników wydarzenia pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem”.
Członkowie Komisji konkursowej wręczyli na scenie laureatom konkursu pamiątkowe dyplomy wraz z profesjonalnymi termosami do żywności ufundowanymi ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Wydarzeniu towarzyszyły konkursy plastyczne i zręcznościowe dla dzieci. Za udział w konkursie można było zdobyć cenne nagrody m.in. książki „Małe rączki”, „Dzieci w kuchni”, „Czas na małych kucharzy”.
Podczas wydarzenia uczestnicy imprezy promocyjnej pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” byli informowani o tym, że: głównym źródłem węglowodanów w diecie są zboża, produkty zbożowe stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego oraz informacje jakie produkty pełnoziarniste powinno się wprowadzać do codziennej diety. Dla odwiedzających zostały przygotowane broszury informacyjne o walorach dań z ziarna zbóż i przetworów zbożowych. Informowano również, że wydarzenie jest sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
W ramach imprezy promocyjnej pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” odbył się także występ Zespołu Wokalnego Semplicze. Ponadto można było wziąć udział w zabawie tanecznej, którą poprowadzili DJ Sławomir i DJ Mikas.
Wydarzenie „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” okazało się niezwykle udanym przedsięwzięciem, które połączyło pasjonatów gotowania, lokalną społeczność oraz miłośników dobrej kuchni w celebracji tradycji i kulinarnych smaków.
Opracowanie: Biuro WIR
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/