Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa włączył się w organizację historycznej, pierwszej edycji „Dnia Polskiego” w stolicy Białorusi. „Dzień Polski”, obchodzony w wielu krajach, na Białorusi zorganizowany został po raz pierwszy w niedzielę, 5 sierpnia. Wydarzenie miało szczególne znaczenie, gdyż odbyło się w roku obchodów stulecia odzyskania niepodległości przez Polskę .
Uroczystość przyjęła formę całodziennego festynu zorganizowanego na mińskiej starówce, tzw. Górnym Mieście. Przygotowane przez władze miast partnerskich Mińska i Łodzi oraz Ambasadę RP w Mińsku i Instytut Polski atrakcje, na które składały się m.in. spektakl teatru ulicznego, występy zespołów muzycznych i tanecznych, prezentacja wyższych uczelni i szkół języka polskiego oraz warsztaty kulinarne, miały na celu przybliżenie Białorusinom polskiej tradycji i bogactwa polskiej kultury, w tym kultury gastronomicznej.
To właśnie w część kulinarną obchodów zaangażowany został KOWR organizując degustację tradycyjnych dań kuchni polskiej, przygotowanych przez profesjonalnych kucharzy. Punkt kulinarny programu „Dnia Polskiego” spotkał się ze szczególnym zainteresowaniem i pomimo chwilowego załamania pogody, amatorów polskich smaków nie brakowało.