„Komunikat Banku BGZBNPPARIBAS S.A.

 

Zmiana w zasadach linii klęskowych (K01, K02, DK01, DK02).

28 grudnia 2018 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa poinformowała o zmianie przepisów. W myśl nowych regulacji, przy ustalaniu czy Klient spełnia warunki korzystania z kredytu klęskowego o niższym oprocentowaniu (0,5%) nie bierzemy pod uwagę pierwszego dnia wystąpienia szkody, a skupiamy się na ostatnim dniu.

Warunek uznamy za spełniony jeśli rolnik będzie dysponował umową ubezpieczenia obowiązkowego 50% upraw lub 50% zwierząt, podpisaną nie później niż w ostatnim dniu wystąpienia szkody, data ta wymieniona jest w protokole strat.

Jeżeli, zgodnie z protokołem oszacowania szkód sporządzonym przez komisję powołaną przez wojewodę właściwego ze względu na miejsce wystąpienia szkód, data wystąpienia szkód określona została jako przedział czasowy obejmujący więcej niż jeden dzień, to wystarczającym jest jeżeli producent rolny posiada zawartą umowę ubezpieczenia, o której mowa w ust. 2 pkt 1 i w ust. 3

Zasad udzielania kredytów preferencyjnych wprowadzonych Zarządzeniem Nr 12/2015 Prezesa ARiMR z dnia 12 marca 2015 r. z późniejszymi  zmianami, ostatniego dnia wskazanego jako data wystąpienia szkód.

Więcej informacji na stronie https://www.bgzbnpparibas.pl/rolnicy/kredyty/kredyt-linia-k02  lub w najbliższym oddziale banku.”

 

 Źródło
 Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
 http://www.wmirol.org.pl

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: wystąpienia; „komunikat; bgzbnpparibas; ostatnim; szkody; ; szkód; https://www.bgzbnpparibas.pl/rolnicy/kredyty/kredyt-linia-k02 ; określona została; jeżeli; banku.”  

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »