„Erotyczne szaleństwo” - to pierogi ulepione przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chojnie, które zajęły II miejsce w konkursie na „Najlepsze pierogi”, podczas imprezy organizowanej w Paszowicach (powiat jaworski). Ich farsz składał się z: mięsa mielonego, ogórków kiszonych i grzybów shii-take. Gospodynie zabrały do Paszowic również wyroby, m.in. z malinami, jabłkami, kapustą kiszoną, makiem, kurczakiem, szpinakiem i serem fetą. W sumie przygotowały 1.000 pierogów, do których serwowały sosy: migdałowy, malinowy, truskawkowy, leśny, serowo-boczniakowy, czosnkowy oraz jogurtowo-koperkowy. - Wszystko tak szybko sprzedałyśmy, że już o 14.00 miałyśmy puste stoisko. Osoby nas odwiedzające doceniały to, że nasze pierogi były świeżo ugotowane, a nie odgrzewane w mikrofalówce czy odsmażane - mówi Katarzyna Celka, przewodnicząca KGW, pakosławska radna. Wiele emocji wzbudził też turniej lepienia pierogów na czas. Zwyciężyła w nim drużyna z Nowej Wsi Wielkiej, która w czasie 12 minut 5 sekund ulepiła ich 119. Miejsce drugie należało już do pań z Chojna.
(HD)