Święto kukurydzy w Szepietowie

Aktualności Rolnicze

Święto kukurydzy w SzepietowieKukurydza na stałe wpisała się w strukturę zasiewów podlaskich pól jako jedna z najważniejszych roślin paszowych wykorzystywanych w żywieniu bydła. Właśnie tej roślinie poświęcony jest Podlaski Dzień Kukurydzy organizowany przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polski Związek Producentów Kukurydzy. Podczas tegorocznej imprezy, która odbędzie się 10 września, goście będą mogli zapoznać [więcej...]

Rękaw foliowy jako alternatywa dla silosu

Porady Rolnicze

Rękaw foliowy jako alternatywa dla silosu    Rękaw foliowy to taki współczesny silos. Umożliwia skuteczne i wydajne magazynowanie pasz objętościowych, takich jak trawy, lucerny, sieczka z kukurydzy, wysłodki buraczane czy młóto browarniane. Metoda zakiszania w rękawach foliowych została wprowadzona do Polski w 1998 roku. Jest więc obecna na polskim rynku rolniczym od blisko 20 lat. Pozwala uzyskać kiszonkę bardzo wysokiej jakości, a przy tym ogranicza [więcej...]

Produkcja wysokojakościowej kiszonki

Porady Rolnicze

Produkcja wysokojakościowej kiszonkiPodstawą opłacalności produkcji jest odpowiednie przygotowanie i konserwowanie pasz objętościowych oraz wyprodukowanie kiszonki dobrej jakości. Zastosowanie różnego rodzaju dodatków do zakiszania może przyspieszyć i ukierunkować proces fermentacji, poprawić jakość i stabilność tlenową kiszonek oraz ograniczyć straty składników pokarmowych i energii. Stymulacja procesu kiszenia Jednym z podstawowych sposobów [więcej...]

Witaminy ukryte w kapuście

Porady Rolnicze

Witaminy ukryte w kapuścieAnna Lesień z Czajkowa (powiat kaliski) prowadzi z mężem i synami rodzinne gospodarstwo oraz fi rmę. Uprawiają przede wszystkim kapustę oraz ogórki. Pani Anna poznała każdy szczegół technologiczny dobrego zakiszania kapusty. „Muszę się pochwalić, że wiele lat temu mąż opracował technologię i ilość soli dodawana do kapusty jest ciągle taka sama” – mówi pani Anna. Zbliża się okres świąt [więcej...]

Czas na kiszonkę z kukurydzy

Porady Rolnicze

Czas na kiszonkę z kukurydzyKiszonka z kukurydzy to podstawa żywienia bydła mlecznego i opasów. Warto wiedzieć, jak ją wykonać prawidłowo, by w procesie zakiszania uzyskać nie tylko wartościową paszę, lecz także, by nie dochodziło do jej psucia się w trakcie przechowywania. Najkorzystniej jest zbierać kukurydzę, której zawartość suchej masy wynosi od 33 do 35%. Jak sugeruje Piotr Funka, doradca żywieniowy Polskiej Federacji Hodowców Bydła [więcej...]

Młyn, śrutownik do kukurydzy na CCM

Porady Rolnicze

Młyn, śrutownik do kukurydzy na CCMUrządzenia austryjackiej firmy GRUBER do rozdrabniania wilgotnego ziarna lub odkoszulkowanych kolb kukurydzy na CCM ( Corn-Cob-Mix). Mielenie kukrydzy o wilgotność do 60%! Wersja nożowa pozwala na śrutowanie ziaren wraz z osadką co daje możliwość pozyskania nawet do 20 ton z hektara materiału przeznaczonego do przygotowania paszy. Jest to najtańsza forma żywienia i tuczu trzody oraz bydła (100 % strawności). Dmuchawy śrutownika umożliwiają [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »