Innowacyjny miód suszony z SGGW

Aktualności Rolnicze

Innowacyjny miód suszony z SGGW Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona wersja miodu suszonego jest zdecydowanie [więcej...]

FEERUM rozpoczęło suszenie kukurydzy

Informacje Prasowe

FEERUM rozpoczęło suszenie kukurydzy  W należącym do FEERUM nowoczesnym kompleksie suszarniczo – magazynowym w Chojnowie rozpoczęto suszenie kukurydzy. Spółka stosuje w tym procesie własne, unikalne rozwiązania. Wieloetapowa metoda niskotemperaturowa wykorzystująca rekuperację ciepła i silosy buforowe, pozwala uzyskiwać ziarno o bardzo wysokiej jakości. Metod suszenia kukurydzy i innych ziaren jest wiele. FEERUM stosuje jednak najbardziej skuteczny i [więcej...]

Dobór odmiany kukurydzy a koszty suszenia ziarna

Porady Rolnicze

Dobór odmiany kukurydzy a koszty suszenia ziarnaW nowoczesnym rolnictwie odmiana należy do najważniejszych czynników plonotwórczych. Najlepiej widać to w uprawie kukurydzy. Jeśli porównamy plony różnych roślin z lat 60. XX wieku i dzisiaj, to okazuje się, że wzrost plonów jest dwu-, a nawet czterokrotny. Systematycznie rosnące plony roślin uprawnych to w 50-75% zasługa nowych, wchodzących do uprawy odmian. Dobór odpowiedniej odmiany do zasiewu [więcej...]

Kiedy więcej paszy treściwej?

Porady Rolnicze

Kiedy więcej paszy treściwej?Nowoczesna hodowla bydła cechuje się gwałtownym wzrostem wydajności oraz coraz większym potencjałem genetycznym krów. Tradycyjne żywienie nie wystarcza. Dopasowanie dawek pokarmowych zależy przede wszystkim od wydajności i stanu fi zjologicznego zwierząt. Okres fizjologiczny (laktacja, zasuszenie), poziom wydajności, system utrzymania, wielkość stada i rodzaj podawanych pasz warunkują możliwość stosowania różnych systemów [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »