Artykuł o Tematyce EkologicznejSmak i zdrowie czyli ECO na WorldFood Warsaw

Informacje Prasowe

Smak i zdrowie czyli ECO na WorldFood Warsaw  Rynek żywności ekologicznej w Polsce stanowi zaledwie 0,5 % całego rynku spożywczego, ale jego wartość w ciągu ostatnich siedmiu lat wzrosła trzykrotnie do ponad 800 mln zł, a najnowszy raport prognozuje, że w kolejnym roku wartość rynku żywności ekologicznej wyniesie już ponad miliard złotych. W porównaniu z krajami Europy Zachodniej mamy jeszcze wiele do zrobienia, ale rynek BIO w naszym kraju rozwija się bardzo [więcej...]

Cała Wielkopolska strefą OSN

Aktualności Rolnicze

Cała Wielkopolska strefą OSN   Dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Poznaniu wydał w dniu 28 lutego 2017 r. rozporządzenie w sprawie określenia w regionie wodnym Warty wód powierzchniowych i podziemnych wrażliwych na zanieczyszczenie związkami azotu ze źródeł rolniczych oraz obszaru szczególnie narażonego, z którego odpływ azotu ze źródeł rolniczych do tych wód należy ograniczyć. W dniu 1 lutego [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejBilansowanie składników pokarmowych w gospodarstwie ekologicznym

Aktualności Rolnicze

Bilansowanie składników pokarmowych w gospodarstwie ekologicznym Bardzo duże znaczenie dla sukcesu w gospodarowaniu ekologicznym ma poznanie zasobności gleby. Błędem jest stwierdzenie, że przecież w gospodarstwie ekologicznym plony są niższe i roślina sobie „sama poradzi”. Gospodarowanie składnikami mineralnymi w rolnictwie ekologicznym różni się radykalnie od nawożenia w rolnictwie konwencjonalnym. Zamiast nawożenia mówimy o „żywieniu gleby” – [więcej...]

ASF: zmniejszono strefę z ograniczeniami

Aktualności Rolnicze

ASF: zmniejszono strefę z ograniczeniami Weszła w życie decyzja wykonawcza Komisji Europejskiej zmniejszająca obszar strefy objętej ograniczeniami w zw. z wystąpieniem na terytorium Polski ASF u dwóch dzików znalezionych w pobliżu granicy z Białorusią. Producenci trzody chlewnej z tych terenów będą mogli ubiegać się o rekompensaty do ubijanych świń w ramach nadzwyczajnych środków wsparcia rynku wieprzowiny w Polsce. Mięso pozyskane ze świń [więcej...]

Pismo Zarządu WIR do Premiera ws. kryzysu na rynku wieprzowiny

Aktualności Rolnicze

Pismo Zarządu WIR do Premiera ws. kryzysu na rynku wieprzowinyPoznań, 18 marca 2014 r. Sz.P. Donald Tusk Prezes Rady Ministrów Warszawa   Szanowny Panie Premierze! W obliczu bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej, w jakiej znajdują się hodowcy trzody chlewnej, Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej wyraża głębokie zaniepokojenie dotychczasowym brakiem działań ze strony Rządu RP zmierzających do złagodzenia powstałej sytuacji. Po wykryciu wirusa ASF u dwóch dzików, [więcej...]

Spotkanie z przedstawicielami rolników i zakładów przetwórczych ze strefy buforowej

Aktualności Rolnicze

Spotkanie z przedstawicielami rolników i zakładów przetwórczych ze strefy buforowej Spotkanie z przedstawicielami rolników oraz zakładów przetwórczych ze strefy buforowej Minister Stanisław Kalemba spotkał się dziś z przedstawicielami rolników oraz zakładów przetwórczych z terenu objętego strefą buforową. W spotkaniu uczestniczyli także: podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk, wicemarszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski, główny lekarz [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »