Kukurydza. Przegrana bitwa z suszą?

Porady Rolnicze

Kukurydza. Przegrana bitwa z suszą?Tegoroczna susza była wyjątkowo dotkliwa. Mieliśmy do czynienia z suszą meteorologiczną, glebową oraz rolniczą. Przyczyniła się ona do znacznych strat w plonie wszystkich roślin uprawnych, w skrajnych przypadkach doprowadziła do całkowitej utraty plonów. Deficyt wody w 2015 roku był blisko 300% wyższy niż w wieloleciu. Uprawą, która szczególnie ucierpiała z powodu niedoborów wody była kukurydza. Przypuszcza [więcej...]

Wpływ nawożenia dolistnego na jakość warzyw po przechowaniu

Porady Rolnicze

Wpływ nawożenia dolistnego na jakość warzyw po przechowaniu  Jakość warzyw po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji. W czasie wiosennym, kiedy nie ma jeszcze rodzimych „nowalijek”, warzywa po przechowaniu uzyskują satysfakcjonujące ceny, a czasami potrafią zadecydować o rachunku ekonomicznym całego sezonu. Na jakość przechowalniczą mają wpływ czynniki pośrednie i bezpośrednie. Do bezpośrednich należą: temperatura panująca [więcej...]

Dokarmianie sadów przed kwitnieniem

Porady Rolnicze

Dokarmianie sadów przed kwitnieniemO wielkości plonów i jakości owoców decyduje między innymi potencjał wynikający z jakości pąków kwiatowych. Proces ich różnicowania i formowania w przypadku drzew ziarnkowych zaczyna się w naszym klimacie pod koniec czerwca lub na początku lipca i trwa aż do kwitnienia. Wiosna jest więc ostatnim momentem, kiedy możemy poprawić kondycję pąków /również całego drzewa/ i w ten sposób [więcej...]

Innowacje w nawożeniu azotowym roślin uprawnych

Porady Rolnicze

Innowacje w nawożeniu azotowym roślin uprawnychAzot jest najbardziej plonotwórczym czynnikiem w produkcji roślinnej. Organizmy żywe, w tym rośliny, żyją na ziemi w atmosferze bogatej w ten pierwiastek, którego udział objętościowy stanowi ponad 78%. Jednak wolny azot z atmosfery nie jest przyjmowany przez rośliny, a dodatkowo 99% azotu glebowego pozostaje w związkach organicznych o zbyt złożonej budowie, by móc zostać przyjętym przez większość gatunków [więcej...]

Substancje czynne w fungicydach, a walka z grzybami

Porady Rolnicze

Substancje czynne w fungicydach, a walka z grzybamiCelem każdego zabiegu z zastosowaniem fungicydów powinno być uzyskanie wysokiej skuteczności, która wpłynie ostatecznie na jakość plonów. Na osiągnięcie zadowalających efektów pozwalają nie tylko dogodne warunki pogodowe podczas aplikacji, ale też odpowiednio dobrane substancje czynne zawarte w fungicydach. Stosowanie fungicydów może mieć charakter zapobiegawczy lub interwencyjny, w każdym jednak [więcej...]

Wapń, ważny nie tylko dla gleby, ale przede wszystkim dla roślin

Informacje Prasowe

Wapń, ważny nie tylko dla gleby, ale przede wszystkim dla roślinWapń pełni szereg bardzo istotnych funkcji w roślinie. Wchodzi m.in. w skład ścian komórkowych i decyduje o ich przepuszczalności, aktywuje enzymy, neutralizuje kwasy organiczne, wpływa na rozwój i wzrost korzeni. Odgrywa podstawową rolę w stabilizowaniu pektyn tworzących blaszkę środkową ściany komórkowej. Pektyny (pektyniany wapnia) uczestniczą w budowie ścian komórkowych. Składają się one z długich [więcej...]

Wybujałe zimują gorzej

Porady Rolnicze

Wybujałe zimują gorzejSprawdź, czy twoja plantacja jest dobrze przygotowana do zimy. Wybujałe i chore rośliny są bowiem mniej odporne na mróz. Podstawowym celem każdego plantatora ozimin jest to, aby jego rośliny w jak najlepszym stanie dotrwały do wiosny. Trzeba jednak wiedzieć o tym, że poszczególne gatunki zbóż wykazują zróżnicowanie pod względem zimotrwałości. - Przeważnie większą mrozoodporność mają te oziminy, które [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »