Nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce jest na bardzo wysokim poziomie

Aktualności Rolnicze

Nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce jest na bardzo wysokim poziomie Mity na temat żywności: antybiotyki, hormony, jakość mięsa z hodowli przemysłowej. Pełno ich funkcjonuje w świadomości konsumenckiej. I te tematy dotyczące żywności zostały poruszone w reportażu Marcina Napiórkowskiego, Katarzyny Szyngiery i Mirosława Wlekłego opublikowanym na łamach lutowej edycji Magazyny Pismo. W tekście znajdziemy m.in. wypowiedź Katarzyny Piskorz, Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii. [więcej...]

Mikroorganizmy glebowe – współtwórcy plonu

Porady Rolnicze

Mikroorganizmy glebowe – współtwórcy plonu    Gleba jest podstawowym, niestety zaniedbywanym i niedocenianym zasobem naturalnym oraz podstawowym elementem umożliwiającym produkcję roślinną. Jej właściwości, żyzność i struktura bezpośrednio przekładają się na plonowanie roślin. Kluczowym celem jej uprawy powinno być dążenie do tego, by była w jak najlepszej kondycji, co w znacznej mierze zależne jest od równowagi pomiędzy poszczególnymi fazami [więcej...]

Wniosek w sprawie niemożności dostarczenia produktów rolno-spożywczych

Aktualności Rolnicze

Wniosek w sprawie niemożności dostarczenia produktów rolno-spożywczych W dniu 9 listopada 2018 r. Zarząd KRIR realizując wniosek zgłoszony podczas XIII posiedzenia KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego o zlecenie analizy prawnej umów kontraktacyjnych oraz innych umów na dostawy produktów rolno-spożywczych w innych krajach UE w szczególności w kontekście ochrony rolników w sytuacji niemożności dostarczenia przez nich [więcej...]

Nabór wniosków w ramach programu wsparcia reform strukturalnych

Aktualności Rolnicze

Nabór wniosków w ramach programu wsparcia reform strukturalnych       Jest możliwość uzyskania wsparcia w ramach Programu Wsparcia Reform Strukturalnych – inicjatywy finansowanej ze środków europejskich. Głównym założeniem Programu jest wsparcie reform instytucjonalnych, administracyjnych oraz reform strukturalnych pobudzających wzrost gospodarczy w państwach członkowskich. [więcej...]

Rynki hurtowe – dla rolnika i konsumenta

Aktualności Rolnicze

Rynki hurtowe – dla rolnika i konsumenta− Na globalnym rynku handlu towarami rolno-spożywczymi potrzebne są polskie podmioty, które będą oferować rolnikom godziwą zapłatę za ich produkty rolno-spożywcze. Będą to swego rodzaju pośrednicy między rolnikiem a konsumentem. Szukamy rozwiązań prawnych, które pozwolą wyeliminować sytuacje, gdzie rolnik otrzymuje 30 gr za kilogram ziemniaka, a w hipermarkecie taki ziemniak jest sprzedawany po 2 zł i 20 [więcej...]

O sprzedaży żywności przez rolników - dezyderat Sejmowej Komisji Rolnictwa

Aktualności Rolnicze

O sprzedaży żywności przez rolników - dezyderat Sejmowej Komisji Rolnictwa Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjęła na posiedzeniu w dniu 13 września 2017 r. dezyderat nr 5 skierowany do Prezesa Rady Ministrów o jednoznaczną interpretację przepisów prawa obowiązującego w Unii Europejskiej w zakresie sprzedaży żywności przez rolników, a także wskazanie aktów prawnych, na podstawie których odbywa się sprzedaż żywności przez rolników do podmiotów [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »