Samorząd rolniczy o wyskości stawek dopłat do materiału siewnego

Aktualności Rolnicze

Samorząd rolniczy o wyskości stawek dopłat do materiału siewnego W odpowiedzi na projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie stawek dopłat do 1 ha powierzchni gruntów ornych obsianych lub obsadzonych materiałem siewnym kategorii elitarny lub kwalifikowany za rok 2017, Zarząd KRIR poinformował ministra rolnictwa i rozwoju, że pomimo zaplanowanego zwiększenia stawek w stosunku do roku 2016, zaproponowane w przedmiotowym rozporządzeniu stawki są znacznie niższe niż w latach [więcej...]

Uwaga producenci rolni

Aktualności Rolnicze

Uwaga producenci rolni Z dniem 27 września 2016 r. weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 22 września 2016 r. w sprawie stawek dopłat do 1 ha powierzchni gruntów ornych obsianych lub obsadzonych materiałem siewnym kategorii elitarny lub kwalifikowany za rok 2016  (Dz. U. z 2016 r. poz. 1542). Zgodnie z § 1 ww. rozporządzenia stawki dopłaty do 1 ha powierzchni gruntów ornych obsianych [więcej...]

Nowe stawki dopłat do materiału siewnego w 2016 r.

Aktualności Rolnicze

Nowe stawki dopłat do materiału siewnego w 2016 r. Popierając wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej i innych izb rolniczych Zarząd KRIR wystąpił 9 września 2015 r. do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o podwyższenie w związku z trwającymi w całym kraju skutkami klęski suszy o 50% stawek dopłat do powierzchni upraw obsianych materiałem siewnym kategorii elitarny lub kwalifikowany. W odpowiedzi z dnia 29 września 2015 roku Ministerstwo Rolnictwa poinformowało, jak następuje: Mechanizm [więcej...]

Sytuacja na rynku zbóż

Aktualności Rolnicze

Sytuacja na rynku zbóż Podsekretarz stanu Bogdan Dombrowski, który uczestniczył wczoraj w konferencji Krajowej Federacji Producentów Zbóż poinformował, że w roku gospodarczym 2011/2012 zebrano w Polsce o 1,7 proc. mniej zbóż, niż w roku poprzednim. Agencja Rynku Rolnego szacuje, że w tym roku zbioru będą jeszcze mniejsze. „Z ocen resortu wynika, że w roku gospodarczy 2011/2012 zebrano w [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »