Jak należy postępować z żywymi rybami w sprzedaży detalicznej

Aktualności Rolnicze

Jak należy postępować z żywymi rybami w sprzedaży detalicznej Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii znajdują się informacje, jak należy postępować z żywymi rybami (w tym karpiem) będącym przedmiotem sprzedaży detalicznej:  https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Wytyczne-w-postepowaniu-z-zywymi-rybami-bedacymi-przedmiotem-sprzedazy-detalicznej/idn:685 W związku z tym, że przepisy prawa, w tym przepisy o ochronie zwierząt, nie regulują szczegółowo [więcej...]

Wytyczne dotyczące możliwości zwolnienia z obowiązku znakowania żywności informacją o wartości odżywczej

Aktualności Rolnicze

Wytyczne dotyczące możliwości zwolnienia z obowiązku znakowania żywności informacją o wartości odżywczej Zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności większość środków spożywczych znajdujących się w sprzedaży jest objęta obowiązkiem podawania na etykiecie informacji o wartości odżywczej, która obejmuje następujące elementy: wartość energetyczna, ilość tłuszczu, [więcej...]

Rolniczy handel detaliczny a wartość odżywcza

Aktualności Rolnicze

Rolniczy handel detaliczny a wartość odżywcza W związku z wejściem w życie od 1 stycznia 2019 roku nowej regulacji prawnej dzięki, której podmioty prowadzące rolniczy handel detaliczny zyskały szerszy zakres odbiorców, Główny Inspektor Sanitarny poinformował o braku konieczności podawania informacji o wartości odżywczej przez te podmioty.   Z opinii GIS wynika, że jeśli żywność jest wytwarzana w małych ilościach i jednocześnie dostarczana [więcej...]

Zmiana w Rolniczym Handlu Detalicznym

Aktualności Rolnicze

Zmiana w Rolniczym Handlu Detalicznym W związku z wejściem w życie od 1 stycznia 2019 r. nowej regulacji prawnej dzięki, której podmioty prowadzące rolniczy handel detaliczny zyskały szerszy zakres odbiorców, Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o braku konieczności podawania informacji o wartości odżywczej przez te podmioty. Co z przedłożonej opinii wynika? Otóż jeśli żywność jest wytwarzana w małych ilościach i jednocześnie [więcej...]

Oferta edukacyjna Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

Aktualności Rolnicze

Oferta edukacyjna Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie przygotował ofertę studiów podyplomowych pt.: „Bezpieczeństwo zdrowotne produkcji żywności w gospodarstwach rolniczych i małych zakładach przetwórczych”. Produkcja żywności w gospodarstwach rolniczych w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego w ostatnim czasie nabrała priorytetowego znaczenia dla ich funkcjonowania i poprawy kondycji finansowej. [więcej...]

Jak sięgnąć po pieniądze na "małe przetwórstwo" lub prowadzenie rolniczego handlu detalicznego? Zapisz się szkolenie.

Porady Rolnicze

Jak sięgnąć po pieniądze na Niemal przed każdym naborem wniosków o przyznanie pomocy ARiMR organizuje szkolenia. Na zdjęciu uczestnicy szkolenia, które odbyło się w ARiMR 11 października 2018 r. z zasad przyznawania premii na rozpoczęcie działalności pozarolniczej. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zaprasza 21 stycznia 2019 r. na szkolenie. Temat: udzielanie pomocy w ramach poddziałania 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »