Najnowszy Raport na temat stanu światowego rybołówstwa i akwakultury na rok 2016 (State of World Fisheries and Aquaculture report, tj. SOFIA 2016) Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że światowa konsumpcja ryb i owoców morza przewyższa tempo wzrostu populacji. Według raportu konsumpcja ryb per capita wzrastała ze średnio 9,9 kg w latach sześćdziesiątych XX wieku przez 14,4, kg w latach dziewięćdziesiątych, aż do 19,7 kg w roku 2013. Wstępnie szacuje się, że dla roku 2014 i 2015 wskaźnik ten przekroczył 20 kg na osobę.
Ten wzrastający popyt wywiera trwały wpływ na kondycję naszych mórz i oceanów. Według danych FAO, prawie jedna trzecia (31,4%) światowych zasobów ryb jest przeławiana, a odsetek zasobów ryb poławianych na maksymalnym poziomie biologicznie zrównoważonym wyniósł 58,1 %. Tylko 10,5% światowych zasobów poławianych jest w sposób całkowicie zrównoważonych.
Szacuje się, że w 2050 roku na świecie będzie żyło około 9,7 miliarda ludzi. Dziś jest nas ponad 7 miliardów.
Dlatego wybór produktów rybnych ze zrównoważonych źródeł jeszcze nigdy nie był tak ważny jeżeli chcemy, aby przyszłe pokolenia również mogły cieszyć się wartościami odżywczymi dostarczanymi ludziom przez ryby i owoce morza.
Zrównoważone rybołówstwo gwarancją zdrowej kondycji mórz i oceanów
MSC (Marine Stewardship Council) międzynarodowa organizacja non-profit, która ustanawia światowy standard
w dziedzinie zrównoważonego rybołówstwa, pokazuje, że możliwe jest odpowiedzialne korzystanie z zasobów naszych mórz i oceanów i jednocześnie podtrzymywanie zasobów ryb i siedlisk morskich.
„Niezrównoważone połowy zagrażają nie tyko ekosystemom morskim, ale też milionom ludzi, których dobrobyt zależy od zdrowia, produktywności i żywotności naszych oceanów.” – mówi Anna Dębicka, Koordynator Programu MSC
w Polsce. „Możliwe są zrównoważone połowy, czyli prowadzone w sposób, który zapewnia produktywność naszych mórz i oceanów w przyszłości. Połowy z certyfikatem MSC są tego najlepszym przykładem. Zarządzanie tymi rybołówstwami oparte jest na najnowszej wiedzy naukowej co pomaga utrzymać zdrowe ekosystemy morskie oraz wspiera ochronę zasobów ryb i owoców morza dla nas i przyszłych pokoleń.”
Ryby i owoce morza pochodzące z rybołówstwa z certyfikatem MSC stanowią obecnie niemal 10% światowych połowów ryb dziko żyjących. Odsetek połowów z certyfikatem MSC jest jeszcze wyższy dla ważnych gatunków ryb
i owoców morza, takich jak ryby białe (46%), homar(22%), czy też tuńczyk (16%).
Ostatnie analizy połowów z certyfikatem MSC pokazują, że 94% organizacji rybackich udoskonaliło swoje praktyki rybackie od momentu otrzymania warunków certyfikacji poprzez wykorzystanie nowych lub zmodyfikowanych technologii, prowadzenie badań naukowych czy zarządzanie rybołówstwem. Dzięki tym działaniom możliwe są bardziej selektywne połowy mające mniejszy wpływ na ekosystem morski.
Wybieraj niebieski znak MSC
„Sklepy, sieci handlowe, restauracje, szefowie kuchni, firmy i każdy z nas jako indywidualny konsument ma możliwość wpływania na rzeczywistą zmianę , czyli na to jak prowadzone są połowy w naszych morzach i oceanach. Wybierając ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC nagradzamy zrównoważone rybołówstwo i motywujemy pozostałych by udoskonalili lub zmienili swoje działania. Ostatni raport FAO podkreśla ogromną wagę takiego zaangażowania. Mam szczerą nadzieję, że będziemy świadkami wielu inicjatyw mających na celu zwiększenie podaży certyfikowanych zrównoważonych ryb i owoców morza na całym świecie, w tym w Polsce” – podkreśla Dębicka
Niebieski znak MSC można znaleźć na ponad 21 500 produktach w ponad 100 krajach na całym świecie. W Polsce dostępnych jest już ponad 300 produktów, które można znaleźć w pierwszej w Polsce wyszukiwarce ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów.
Znak MSC na produktach z ryb i owoców morza oznacza że:
Pochodzą one z rybołówstwa poławiającego dziko żyjące ryby, które przeszło niezależny proces certyfikacji zgodnej z naukowo ugruntowanym Standardem MSC dla zrównoważonego rybołówstwa.
Są w pełni identyfikowalne i możliwe do prześledzenia aż do zrównoważonego źródła.
Przeczytaj o tym jaki wpływ na ekosystemy morskie mają rybołówstwa z certyfikatem MSC w naszym Raporcie Wpływ Globalny >
Obejrzyj film o tym, dlaczego warto wybierać ryby i owoce morza ze znakiem MSC >
Sprawdź jakie ryby i owoce morza ze zrównoważonych połowów dostępne są na półkach sklepów całego świata >
O MSC
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. www.msc.org/pl
Już ponad 250 grup rybackich z ponad 30 krajów świata posiada certyfikat MSC, a blisko kolejnych 100 przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 10% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już w ponad 21 500 produktach w ponad 100 krajach na całym świecie. W Polsce dostępnych jest już ponad 300 produktów, które można znaleźć w pierwszej w Polsce wyszukiwarce ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów