Wystawa rolnicza – „Wielkopolska wieś – tradycja i nowoczesność” – nie tylko w teorii, ale przede wszystkim w praktyce!

Wystawa rolnicza „Wielkopolska wieś – tradycja i nowoczesność” pod takim hasłem odbyła się wystawa podczas tegorocznych XIX Wojewódzko – Archidiecezjalnych Dożynek Wielkopolskich w Gnieźnie. Na zaproszenie Wielkopolskiej Izby Rolniczej do wzięcia udziału w przedsięwzięciu odpowiedziało ponad 60 podmiotów.

1

Organizatorzy dokonali otwarcia Wystawy rolniczej

Zwiedzający, którzy bardzo licznie przybyli tego dnia do Gniezna mieli okazję poznać bogactwo i różnorodność wielkopolskiego rolnictwa. Każdy znalazł coś ciekawego dla siebie. Wśród prezentujących swoje wyroby znalazły się firmy bezpośrednio związane z produkcją rolną, czyli zajmujące się skupem płodów rolnych, pasz, koncentratów, itp. Bogatą ofertę zaprezentowali przedstawiciele firm zajmujących się handlem maszynami rolniczymi i okołorolniczymi, a także samochodami osobowymi. Najnowsze modele ciągników i innych maszyn przyciągały rolników, ale też i najmłodszych zwiedzających.

2

Gospodarze wystawy Marek Woźniak Marszałek Województwa Wielkopolskiego i Piotr Walkowski Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej wraz z gośćmi dokonali gospodarskiego obejścia stoisk

Nieco starsze eksponaty znalazły również miejsce na wystawie i zwracały uwagę rolników, którzy wspominali jak uprawiano ziemię jeszcze nie tak dawno. Zaprezentowano również historyczną wiejską zagrodę z eksponatami z dawnej epoki oraz żywymi zwierzętami. Szczególny nastrój wystawie nadali żniwiarze ubrani w tradycyjne stroje ludowe ze snopkami zboża, którzy witali gości.

34

 

Kolorytu wystawie nadali myśliwi, którzy zaprezentowali swoje bogate stanowisko udowadniając, że są nieodzowną częścią tradycji i kultury wielkopolskiej. Na szczególną uwagę zasługiwała prezentacja sokolników, która oczywiście cieszyła się niebywałym zainteresowaniem wśród wszystkich zwiedzających – dużych i małych.

56

Sygnaliści PZŁ dokonali otwarcia wystawy Sokolnicy PZŁ

Szczególnym punktem wystawy był Finał XVII edycji Wojewódzkiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Do tegorocznej edycji regionalnej zgłoszono aż 45 produktów spożywczych. Ideą konkursu jest identyfikacja produktów regionalnych oraz promocja regionalnej żywności, co idealnie wpisywało się w jeden z celów organizacji tegorocznej wystawy rolniczej.

78

Finał XVII edycji Wojewódzkiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Ważnym punktem na planie ekspozycji było stoisko Wielkopolskich Dni Energii, którego przedstawiciele zachęcali do stosowania odnawialnych źródeł energii, efektywności energetycznej, racjonalnego wykorzystania energii, co ma sprzyjać zrównoważonemu rozwojowi Regionu. Tegoroczna edycja Wielkopolskich Dni Energii została rozszerzona o konkurs ekologiczny dla dzieci pn. „Chroniąc planetę stawiajmy na OZE”, a wręczanie nagród nastąpiło na scenie głównej.

Organizatorzy wystawy zadbali również o młodzież, która miała możliwość zapoznania się ofertami szkół wyższych.

9

 

Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się stoiska prezentujące swoje wyroby w postaci chlebów na zakwasie, olei tłoczonych metodami tradycyjnymi, miodów, serów, itp. Każdy ze zwiedzających miał możliwość bezpośrednich rozmów z wystawcami i zapoznania się z ich ofertą. Dla wszystkich zainteresowanych przez cały okres trwania wystawy czynny był punkt dotyczący sprzedaży bezpośredniej, gdzie porad udzielały specjalistki z tego zakresu. Z porad pracowników instytucji okołorolniczych korzystali nie tylko rolnicy, ale także zainteresowani skorzystaniem z dofinansowania unijnego mieszkańcy miasta. Tradycje i zwyczaje wielkopolskiej wsi prezentowały koła gospodyń wiejskich oraz rękodzielnicy. Zainteresowani podjęciem działalności w rozmowach podkreślali, że niezwykle istotne jest to, że w jednym miejscu mają możliwość zweryfikowania swoich pomysłów ze specjalistami od strony praktycznej, jak i ekonomicznej, prawnej poprzez rozmowy z pracownikami instytucji prezentujących swoje stoiska na wystawie.

1011

 

Aby zachęcić odwiedzających do konsumpcji polskich produktów w czasie wystawy odbył się Piknik Owocowo-Warzywny finansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Cieszył się on niezwykłym zainteresowaniem wśród dorosłych, którzy za hasło o owocach i warzywach lub prawidłowe rozwiązanie quizu otrzymywali świeże, polskie warzywa. Niemniejsze zainteresowane było wśród dzieci i młodzieży, którzy wykonywali prace plastyczne. W nagrodę otrzymywali polskie owoce – maliny, borówki, śliwki, itp. A to tylko niewielka część przygotowanych przez organizatorów atrakcji. W ramach Pikniku odbyła się degustacja potraw i napoi z owoców i warzyw podczas której wydano ponad 5 tysięcy porcji.

12

 

Dla wszystkich wystawców oraz obsługi wystawy, a także dla gości Wielkopolska Izba Rolnicza zapewniła przedpołedek, tj. śniadanie w trakcie którego promowano kiełbasę białą parzoną wielkopolską w towarzystwie żuru na zakwasie żytnim, chrzanu i ćwikły. Ogórki pod różną postacią: surowe, kiszone, konserwowe, a także papryka na wiele sposobów oraz cebule i pyry stworzyły istny warzywny raj popijany maślanką i naturalnymi wyciskanymi sokami z jabłek rabarbaru, porzeczek, brzoskwini czy pomidorów. Wielkopolska Izba Rolnicza wydała 3 tysiące porcji białej kiełbasy, kilkaset kilogramów warzyw, 400 litrów soku. Na zakończenie wystawy Piotr Walkowski Prezes WIR wraz ze starostami dożynek ufundowali 100kg tort owocowy, który rozpoczął biesiadę w Gościnu Starostów.

W ramach wystawy Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała również konkurs na najładniejsze stoisko. Na zakończenie wszystkim wystawcom w imieniu Wielkopolskiej Izby Rolniczej wręczono podziękowania za udział w tym przedsięwzięciu.

Na zakończenie wystawy Prezes WIR wraz z Zarządem dziękują wszystkim wystawcom, którzy uświetnili swoim udziałem tą imprezę oraz wszystkim odwiedzającym za stworzenie miłej atmosfery. W szczególny sposób dziękujemy zaangażowanym pracownikom, członkom Rady Powiatowej WIR w Gnieźnie, Dyrekcji, nauczycielom oraz uczniom Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie oraz Polskiemu Związkowi Łowieckiemu Oddział Wielkopolski. Dziękujemy również za wniesiony wkład i pracę partnerom KSOW wystawy Przedsiębiorstwu Produkcyjno-Handlowemu "Chrobry" Sp. z o.o., Stowarzyszeniu Grupy Wielkopolskie z s. w Marszewie oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu. Podziękowania kierujemy również do organizatorów tegorocznych XIX Wojewódzko – Archidiecezjalnych Dożynek Wielkopolskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Starostwa Powiatowego w Gnieźnie, a także Urzędu Miejskiego w Gnieźnie.

Barbara Idczak
Biuro WIR

 

Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/

125ml milk

1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: wystawy; którzy; rolnicza; również; wszystkim; ; także; wśród; wystawa; wielkopolskiej; wielkopolskich; prezes; dokonali; rolniczej; produktów; możliwość; ener;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »