Ministrowie dyskutowali na temat aktualnych kwestii dotyczących oceny wyników porozumienia w sprawie reformy Wspólnej Polityki Rolnej oraz przepisów przejściowych na rok 2014, które należy przyjąć w związku z opóźnieniem wejścia w życie reformy.
– Polska oczekiwała bardziej ambitnego wyniku reformy w kwestii wyrównania płatności pomiędzy państwami – powiedział minister Kalemba i dodał, że nie jesteśmy też zadowoleni z likwidacji kwot cukrowych i mlecznych.
Podkreślił również potrzebę dalszych działań dla wypracowania rozwiązań, które zapewnią wsparcie producentów tytoniu. Do korzystnych rozstrzygnięć Minister zaliczył przedłużenie stosowania systemu SAPS, zwiększenie możliwości ukierunkowania wsparcia powiązanego z produkcją oraz utrzymanie możliwości modernizacji i restrukturyzacji rolnictwa dzięki działaniom II filara WPR.
Ministrowie przyjęli wspólną deklarację w sprawie oceny wyników reformy WPR
i przepisów przejściowych. Wezwali m.in. Parlament Europejski do jak najszybszego zakończenia formalnego przyjęcia rozporządzeń odzwierciedlających porozumienie. Omówili też kwestię strat żywności.
Minister Kalemba podkreślił potrzebę odbudowy szacunku do żywności i odpowiedniej edukacji i promocji właściwych postaw, zwłaszcza wśród najmłodszych. Poinformował też kolegów z Grupy Wyszehradzkiej o ostatnich zmianach w polskich przepisach dotyczących zwolniania z podatku VAT żywności przekazywanej przez producentów i dystrybutorów dla organizacji charytatywnych i ludzi potrzebujących. Ministrowie zgodzili się, że zapobieganie marnotrawieniu żywności jest jedną z podstawowych kwestii dla zrównoważonego wykorzystania ograniczonych zasobów, w celu zaspokojenia rosnących potrzeb żywnościowych.
Ostatnim tematem rozmów było wykorzystanie produktów ekologicznych w żywieniu zbiorowym. Minister Kalemba przedstawił dynamiczny rozwój produkcji ekologicznej w Polsce i omówił działania, jakie prowadzone są przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w celu promocji rolnictwa ekologicznego i produktów ekologicznych wśród konsumentów. Gospodarze spotkania podzielili się informacjami na temat ciekawych rozwiązań dotyczących wykorzystania produktów ekologicznych w żywieniu zbiorowym, szczególnie najmłodszych i seniorów.
Galeria zdjęć:
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/