Zakończył się Amatorski Konkurs Filmowy pn. „𝑷𝒐𝒍𝒔𝒌𝒊𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒌𝒕𝒚 𝒕𝒐 𝒏𝒂𝒔𝒛𝒂 𝒄𝒉𝒍𝒖𝒃𝒂 – 𝒑𝒐𝒌𝒂𝒛̇ 𝒄𝒐 𝒖𝒈𝒐𝒕𝒐𝒘𝒂𝒄́ 𝒛 𝒏𝒊𝒄𝒉 𝒔𝒊𝒆̨ 𝒖𝒅𝒂” zorganizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie.
Wyniki III etapu Amatorskiego Konkursu Filmowego
III edycja Konkursu Filmowego zakończyła się oceną 20 filmów przysłanych przez młodzież ucząca się w kierunku gastronomicznym w szkołach ponadpodstawowych z województwa warmińsko-mazurskiego. Dwuosobowe zespoły uczniów wykazały się pomysłowością i talentem kulinarnym oraz filmowym.
Komisja konkursowa w składzie Waldemar Rutkowski – Szef kuchni w Hotel HP Park, Łukasz Wysocki – Zastępca Szefa kuchni Restauracji „Nowoczesna” w Warmińskim Hotel & Conference, Aniela Smoczyńska i Adam Smoczyński – twórcy i właściciele Studio Filmowe Ruchome Obrazki, wyłoniła zwycięzców. Komisyjne gremium miało niezwykle trudne zadanie, gdyż prace konkursowe prezentowały bardzo wysoki poziom.
Na ocenę filmów z przygotowania regionalnego dania głównego lub gorącej zakąski charakterystycznej dla Warmii i Mazur w oparciu o historyczne przepisy pozyskane od mam i babć w nowatorskim wydaniu składały się kryteria:
1) w zakresie przygotowania receptury i przepisu wykonania – razem do 50 pkt.
2) zakresie prezentacji procesu przygotowania potrawy w formie filmu wideo zgłoszonej potrawy konkursowej, w tym:
- bezpieczeństwo i higiena na stanowisku pracy - przygotowanie stanowiska pracy, czystość podczas pracy, dobór składników – do 10 pkt.
- sprawność w sporządzaniu potrawy, prawidłowość procesu technologicznego, stopień trudności wykonanej potrawy – do 15 pkt.
- estetyka i sposób prezentacji potrawy konkursowej, wygląd, aranżacja, kreatywność w wyeksponowaniu składników potrawy – do 15 pkt.
- walory artystyczne i estetyczne prezentacji filmowej – do 10 pkt.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w głosowaniu internetowym, Komisja jednogłośnie postanowiła unieważnić część Konkursu w zakresie głosowania w serwisie YouTube.
Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych zespołów:
I miejsce
Dominika Bazyluk i Zofia Mucha za film z przygotowania potrawy „Pokuczaj i szmurkul w towarzystwie puree z topinamburu, mchu warmińskiego i ciemnego sosu na bazie podpiwka warmińskiego” - uczennice Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim pod opieką Pani Sylwii Kocoń
https://youtu.be/i4lZeS-XVzc?si=GrajA5BZH89xAQA6
II miejsce
Maria Solińska i Hubert Hyzopski za film z przygotowania potrawy „Kakor z sosem pieczarkowym i marynowanymi warzywami, mazurska maślanka cytrynowa” - uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku pod opieką Pań Agnieszki Szmel-Pietruszewskiej i Anny Korzeń
https://youtu.be/CMg4GJZeAcw?si=muqg8PzIa8iSwWdv
III miejsce
Wanessa Skorobogata i Leszek Dzik za film z przygotowania potrawy „Farszynki z sosem grzybowym” - uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niesłyszących im. Marii Grzegorzewskiej w Olsztynie pod opieką Pań Anny Nowickiej i Doroty Buczyńskiej
https://youtu.be/G2KgdWSFr_Q?si=A1sOF1o4G1dkAQ0S
IV miejsce - Nagroda Specjalna
Ewa Pietrzak i Maciej Joński za film z przygotowania potrawy „KARMUSZKA – zupa gulaszowa z Warmii i Mazur” - uczniowie Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego w Nidzicy działającego przy Polskim Stowarzyszeniu na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Nidzicy pod opieką Pani Małgorzaty Chmielewskiej
https://youtu.be/0zpVgWOB4qU?si=nseWGid5osLleOdD
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów! Wszystkim uczestnikom dziękujemy i życzymy spełniania marzeń i zdobywania osiągnięć.
Szczególne podziękowania kierujemy do nauczycieli zaangażowanych w przygotowanie uczestników konkusu z poniższych szkół:
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Kornela Makuszyńskiego w Olsztynie
Zespół Szkół im. Krzysztofa Celestyna Mrongowiusza w Olsztynku
Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim
Zespół Placówek Szkolno-Wychowawczych w Iławie
Ośrodek Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Nidzicy
Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Lidzbarku Warmińskim Branżowa Szkoła I Stopnia
Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie
Zespół Szkół nr 6 im Macieja Rataja w Ełku
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Dzieci Niesłyszących im. Marii Grzegorzewskiej w Olsztynie
Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostródzie
Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/