9 września br. odbył się finał Konkursu „Bitwa Regionów-bitwa na smaki”, którego inicjatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy. W wydarzeniu uczestniczyli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jan Krzysztof Ardanowski, Dyrektor Departamentu Rozwoju Rynku KOWR – Paweł Kocon oraz przedstawiciele Oddziałów Terenowych KOWR.
Impreza miała miejsce w Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku podczas Jarmarku Kujawskiego. W tym roku do bitwy stanęło aż 30 zespołów z 10 województw: śląskiego, podlaskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, lubelskiego, lubuskiego, pomorskiego, łódzkiego, mazowieckiego oraz kujawsko-pomorskiego. Zadaniem Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń było przygotowanie potraw tradycyjnych, charakterystycznych dla danego regionu. Smak dań, sposób podania i pomysłowość oceniało profesjonalne jury w składzie: przewodniczący – Grzegorz Parczewski, członkowie - Hubert Gonera, Grzegorz Łapanowski, Artur Michna oraz dr Józef Sadkiewicz. Komisja konkursowa wyłoniła następujących laureatów:
I miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (województwo podlaskie) za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem;
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie „Kasli” – karkówki surowej, wędzonej duszonej w kapuście kiszonej;
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (woj. śląskie) za Kopę Ornotowicką.
Ponadto jury przyznało 2 wyróżniania: Stowarzyszeniu „Folwarczanie” Dziadowice Folwark (woj. wielkopolskie) za pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami oraz Kołu Gospodyń Wiejskich Osowiec (woj. wielkopolskie) za kaczkę faszerowaną.
Nagrody w konkursie ufundowali: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, a także Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Konkursowi towarzyszyło wiele atrakcji, które przygotował OT KOWR w Bydgoszczy. Na stoisku zorganizowano Strefę Relaksu, a w niej kącik zabaw dla dzieci, degustację lokalnych produktów, wśród których pojawiły się m.in. sery Adamczyk, wędliny z Masarni Zawistowski i Zakładu Mięsnego Kwiecińscy, soki tłoczone Klimkiewicz oraz Podpiwek Kujawski.
W ramach Strefy Relaksu odbyła się także debata z ekspertami na temat zdrowej, regionalnej i certyfikowanej żywności. Tego dnia za sprawą obecności Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski można było zjeść na miejscu różnego rodzaju kluski, racuchy, pierożki, a także dania mięsne. Nie zabrakło też tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem. Odwiedzający chętnie zaopatrywali się w rozmaite przetwory i wyroby. Całość uświetniły liczne występy artystyczne.