W dniu 13 września br. odbyło się spotkanie producentów rolnych oraz instytucji województwa lubuskiego, zachodniopomorskiego oraz z Brandenburgii (Niemcy) w miejscowości Juchowo koło Szczecinka w siedzibie „Juchowo Farm” Fundacji im. Stanisława Karłowskiego. Delegację z województwa lubuskiego reprezentowali producenci rolni, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego oraz Lubuskiej Izby Rolniczej. Celem spotkania było nawiązanie współpracy i nakreślenie wspólnej strategii dotyczącej rolnictwa ekologicznego i promocji produktów tradycyjnych. Miejsce spotkania zostało wybrane nieprzypadkowo, Juchowo Farm jest wzorcowym gospodarstwem naukowo-badawczym, w którym realizowane są projekty kulturalne, pedagogiczne. Prowadzone jest w sposób biodynamiczny w celu przywrócenia żyzności gleby oraz przywróceniu bioróżnorodności na tym terenie. Ponadto jednym z celów tego Projektu Wiejskiego jest integracja zawodowa i socjalna osób niepełnosprawnych (terapia socjalna). W ramach Projektu pracują razem mieszkańcy regionu, jak też osoby z zagranicy.
Gospodarstwo posiada 1900 ha łącznej powierzchni, w którym pracuje 95 osób. Uprawia się tu żyto, jęczmień ozimy, jęczmień jary, pszenica ozimą, żyto Lichtkorn, orkisz, owies, grykę, peluszkę, łubin, koniczyny, lucernę, łąki torfowe. W gospodarstwie hoduje się też krowy mleczne, stado liczy 350 szt. Krowy umieszczone są w oborach podzielonych na 6 części: cielętnik, 3 równoległe obory dla 100 krów mlecznych każda, obora dla krów zasuszonych i obora dla zwierząt młodych. Strefy są oddzielone od siebie kratami i wybiegami. Do budowy obór zużyto dużą ilość drewna. Obory są jasne. Zapach w oborze jest przyjemny i świeży, ponieważ dzięki paszy z siana zredukowane jest wytwarzanie amoniaku. Trzy obory mają podobny układ: strefa wypoczynku, strefa wybiegu i strefa żywieniowa. Każda część wypoczynku składa się z szerokich boksów do leżenia, zbudowanych w formie szerokiego koryta z kompostu i słomy.
Rolnictwo biodynamiczne w Juchowie funkcjonuje w obiegu zamkniętym: krowy otrzymują paszę wytwarzaną przez nas. Z obornika wytwarzanego na terenie gospodarstwa produkowany jest kompost, który następnie trafia na nasze pola. Gospodarka tego typu funkcjonująca w obiegu zamkniętym jest podstawą aktywnego życia w glebie i utrzymania żyzności gleby. Uprawa roślin motylkowych, zróżnicowany płodozmian, pieczołowita obróbka gleby oraz odnowienie i utrzymanie infrastruktury wodnej (system drenażu) są również ważnymi elementami zdrowo funkcjonującego obiegu w gospodarstwie…
W gospodarstwie produkowana jest wysokiej jakości żywność certyfikowaną, którą można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną w kraju i zagranicą lub w bezpośredniej dostawie do domu.
Uczestnicy mogli zwiedzić całe gospodarstwo, w tym także ogród ziołowy, gdzie akurat pracowały osoby z niepełnosprawnością umysłową.
Po części terenowej odbyła się część teoretyczna, podczas której pracownicy Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego poprowadzili wykłady dotyczące rolnictwa ekologicznego, sprzedaży bezpośredniej, a także prezentacja działalności Lokalnej Grupy Działania Pojezierze Razem.
P. Sas
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/