Ustawa o ochronie zwierząt w Sejmie - brak stanowiska Rządu

paragraf

Krajowa Rada Izb Rolniczych oraz Federacja Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w skierowanym do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz  Przewodniczącego Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi stanowisku wyraziły sprzeciw wobec poselskiego projektu ustawy z dnia 6 listopada 2017 r. o  zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz niektórych innych ustaw .

Z odpowiedzi otrzymanej z Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MRiRW wynika, iż obecnie Rząd nie zajmuje się przygotowaniem projektu stanowiska do ww. projektu ustawy zakazującej m.in. chowu  zwierząt futerkowych w Polsce oraz wprowadzającej ograniczenia uboju zwierząt według szczególnych metod wymaganych przez obrzędy religijne.

Krajowa Rada Izb Rolniczych

paragraf