Ubój zwierząt w gospodarstwie w celu produkcji mięsa na własny użytek

cielakiW odpowiedzi na korespondencję Zarządu KRIR zawierajacą wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na własny użytek w ten sposób, aby w przypadku, gdy zajdzie potrzeba uboju z konieczności bydła w wieku powyżej 6-miesięcy i koni, rolnik — właściciel zwierzęcia, po spełnieniu wszystkich koniecznych działań, pod nadzorem lekarza weterynarii, mógł dokonać uboju z konieczności w gospodarstwie a pozyskane mięso przeznaczyć na własne potrzeby, resort rolnictwa poinformował, że obecnie rozważana jest kwestia zmiany przepisów mających zastosowanie do uboju zwierząt w gospodarstwie w celu produkcji mięsa na własny użytek. W pracach tych rozważana jest m. in. kwestia dotycząca podniesienia wieku bydła poddawanego ubojowi w gospodarstwie w ramach produkcji mięsa na użytek własny.

 

 

 Źródło
 Krajowa Rada Izb Rolniczych
 http://krir.pl

125ml milk

cielaki
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: produkcji; mięsa; gospodarstwie; własny; użytek; zwierząt; zmiany; bydła; kwestia; rozważana; konieczności; resort; przepisów; rolnictwa; poinformował; ; obecnie; własne; przeznaczyć; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »