UWAGA EKSPORTERZY!
ALGIERIA – nowe przepisy dot. etykietowania produktów spożywczych
Wydział Promocji Handlu i Inwestycji w Algierze przypomina polskim eksporterom o nowych przepisach obowiązujących w zakresie etykietowania produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu na rynku algierskim
Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym nr 12-214 z 15 maja 2012 r. na opakowaniu każdego produktu spożywczego powinny zostać wyszczególnione wszystkie składniki i dodatki wymienione w art. 12 ww. aktu prawnego.
Lista dodatków i składników powinna być zgodna z międzynarodową nomenklaturą SIN (ang. INS – International Numbering System).
Przed wysłaniem towarów do Algierii zalecany jest kontakt z importerem lub / i spedytorem w celu potwierdzenia zgodności zapisów na etykiecie z obowiązującym w Algierii prawem.
Rozporządzenie nr 12-214 wraz z załącznikami w załączeniu:
Załącznik nr 1 do Rozporządzenia nr 12-214
Załącznik nr 2 do Rozporządzenia nr 12-214
Załącznik nr 3 do Rozporządzenia nr 12-214
Prezentacja odnośnie zmian w prawodawstwie algierskim dotyczących sposobu etykietowania produktów spożywczych
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/