W ostatnim dniu Winobrania 14 września w Zielonej Górze odbył się Piknik Zbożowy z Areną Mięsną, imprezy uzupełniały się znakomicie i przyciągnęły tłumy gości. Piknik Zbożowy zorganizowany przez Lubuską Izbę Rolniczą promował produkty zbożowe, w tym mączne, z uwzględnieniem tradycyjnych kresowych wyrobów zbożowych oraz chleba staropolskiego z listy produktów tradycyjnych. Arena Mięsna jako impreza Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy promowała dobrą polską tradycję masarniczą. Degustacja produktów zbożowych przeplatała tradycję z nowoczesnością, od blin, pierogów poleskich czy domowych drożdżowych wypieków i bułek na parze przygotowanych przez KGW do nowoczesnych wypieków piekarniczych z ziarnami.
Podczas Pikniku przy zabawie edukowaliśmy dzieci i dorosłych o potrzebie jedzenia dobrej jakości produktów zbożowych. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi , ale dzisiaj warto docierać do tradycyjnych smaków. Imprezie towarzyszyły występy zespołów śpiewaczych, które zachwyciły mieszkańców miasta swoim tradycyjnym i biesiadnym repertuarem. Na scenie zaprezentowały się – Kryniczanka z poleskim repertuarem, Wierzbniczanki z żywą kapelą, Stypulowianie z akordeonistą oraz Luna Rosa z Jelenina.
Powodzeniem cieszyły się materiały informacyjno-promocyjne przygotowane na piknik, dzieci otrzymywały użytkowe gadżety – ulotki, odblaski, magnesy, kubki, długopisy, kolorowanki, itp.
Podsumowując kolejną edycję Pikniku Zbożowego trzeba podkreślić, że taka impreza jest bardzo potrzebna i warto ją kontynuować. Pokazaliśmy jak ważne w diecie są produkty zbożowe, że mamy dobre wyroby zbożowe i kultywujemy tradycje piekarnicze oraz jesteśmy otwarci na nowe wypieki – chleby orkiszowe, z ziarnami ale również tradycyjne na zakwasie.
Izby od kilku lat korzystają z doskonałym skutkiem z funduszy promocji, które powstały ze składek samych rolników i które są zarządzane przez Agencję Rynku Rolnego. W ramach tych funduszy promujemy spożycie polskich zbóż oraz innych polskich doskonałych produktów żywnościowych.
W ramach pikniku zorganizowano również warsztaty kulinarne- „Od ziarenka do bochenka”, podczas których dzieci zapoznawały się z rodzajami zbóż, poznawały zdrowe wypieki oraz samodzielnie wykonały wazoniki z masy solnej udekorowane prawdziwymi ziarnami.
Podczas Pikniku Zbożowego zorganizowano dla dzieci konkursy z nagrodami, które przyciągały swoją atrakcyjnością. Ustawiały się kolejki chętnych do spróbowania swoich sił w konkursach:
Co jest smyku w baloniku? Dzieci przebijały balonik i wykonywały polecenia, albo odpowiadały na jedno z pytań o tematyce związanej ze zbożem. „Zbożowa niespodzianka” W wiaderku pełnym pszenicy ukryte były żółte pojemniczki z nagrodą.
„Wyścigi kombajnów” i zgadywanie „Co jest w pudełku”.
Ponadto na stoisku konkursowym dzieci mogły pomalować buzie w wesołe wzory motylków, kwiatków itp.
Także dla dorosłych zorganizowano konkursy z nagrodami AGD. W każdym z nich udział brały 3 osoby. Był to konkurs: „Czas na świderki”, polegający na zjedzeniu słodkiej bułki w kształcie świderka – wygrała osoba, która zrobiła to najszybciej. Odbył się także konkurs wiedzy z pytaniami nt. zbóż i pieczywa. Trzecim konkursem był konkurs na najsmaczniejszy wypiek drożdżowy, który wygrało „Stowarzyszenie KGW Bobrowianki”, za bułeczki drożdżowe z serem.
Piknik zorganizowano przy współpracy z Krajową Radą Izb Rolniczych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Red.