shiuz__750 x 100 px_1

Tradycyjna kuchnia polska (52323)

-> Prasa, książki i poradniki -> Kuchnia regionalna


NAZWA: Tradycyjna kuchnia polska
OPIS:

W kuchni, tak jak w innych dziedzinach życiach, tradycja ściera się z nowoczesnością. Tradycyjne polskie potrawy próbują konkurować z coraz liczniejszymi zapożyczeniami z kuchni innych narodów. W powszechnej świadomości utrwaliło się przekonanie, że nasza kuchnia jest ciężka, tłusta, mało finezyjna. Ale czy przekonanie to jest słuszne Młode pokolenie gospodyń często szuka inspiracji w kuchni krajów południowych. Zdarza się, że są one zupełnie bezradne, gdy trzeba ugotować bigos, pierogi czy zwykły krupnik. A przecież są to smaki zapamiętane z dzieciństwa i wielu z nas chętnie do nich wraca. „Tradycyjna kuchnia polska", to publikacja która ułatwi zwłaszcza młodym gospodyniom dotarcie do tradycyjnych przepisów, Książka nawiązuje do spuścizny Lucyny Ćwierczakiewiczowej ? autorki, która zrewolucjonizowała XIX-wieczne przyzwyczajenia kulinarne swoich rodaków i przez kilkadziesiąt lat uczyła Polki, jak prowadzić nowoczesne i sprawne gospodarstwo domowe. Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej mają dziś także wartość historyczną: są świadectwem kultury obyczajowej Polaków, barwnego języka, tradycji i przyzwyczajeń kulinarnych. Większość z nich w oryginalnej postaci nie miałaby zastosowania w dzisiejszej kuchni. Ich autorka swobodnie bowiem podchodziła do swoich receptur. Podane jednostki miar i wagi, ich ilości szokują dziś i nie przystają do potrzeb współczesnego gospodarstwa domowego. By jednak jej przepisy miały walor praktyczny, należało dostosować je do dzisiejszych standardów. „Tradycyjna kuchnia polska" jest przystępnym poradnikiem dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia, a chciałyby prowadzić dom na przyzwoitym poziomie. Z rozległej spuścizny Ćwierczakiewiczowej autorka opracowania Joanna Baranowska wybrała najciekawsze i stosunkowo proste do wykonania w dzisiejszych warunkach zestawy obiadowe, a także dania na szczególne okazje ? święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok i Wielkanoc. Kolejne rozdziały książki poświęciła wybranym ciastom, deserom, przetworom i trunkom domowym. Pierwszy rozdział książki wydaje się skierowany do pań, którym brakuje pomysłów na codzienne obiady. Działy poświęcone przetworom i trunkom domowym mogą okazać się propozycją dla prawdziwych hobbystów. Czy można sobie wyobrazić coś bardziej rozkosznego, jak wykonane samodzielnie: pigwówka, likier wiśniowy, nalewka imbirowa czy konfitura z malin Jakże inaczej smakują zrobione własnoręcznie marynaty ze śliwek, grzybów czy papryki. „Przełożenie" poszczególnych receptur na język współczesny, a także dostosowanie jednostek miar i wag do dzisiejszych realiów czyni z tej książki praktyczny i uniwersalny poradnik kulinarny dla osób, które wierzą w hasło „dobre, bo polskie".

  • Format: 23.5x30.0cm
  • ISBN: 9788363624255
  • Objętość: 328
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2020
  • Wydawca: Sfinks

PRODUCENT: Sfinks
DOSTĘPNOŚĆ:
SZCZEGÓŁY :
EAN: 9788363624255

Cena: 141.75 BRUTTO
                         


Koszt transportu: »
Produkt Sprzedaje

KsiegarniaRolnicza.pl

KsiegarniaRolnicza.pl
X

KsiegarniaRolnicza.pl

KsiegarniaRolnicza.pl

Email: biuro@ksiegarniarolnicza.pl

Tel: 22 258-55-69
Adres: Dembego 30/32,
02-796 Warszawa



ZOBACZ NASZE
POZOSTAŁE PRODUKTY »


Tytuł
Targowanie dotyczy artykułu: Tradycyjna kuchnia polska (ID: 52323) // NowoczesnaFarma.pl
Imię i Nazwisko/Nazwa Firmy:
*
E-mail:
Telefon:
*
Twoja propozycja cenowa:
Tytuł
Pytanie dotyczy produktu: Tradycyjna kuchnia polska (ID: 52323) // NowoczesnaFarma.pl
Imię i Nazwisko/Nazwa Firmy:
*
E-mail:
Telefon:
*
Pytanie:
ID Produktu:
52323
*
Tytuł:
Zamówienie dotyczy produktu: Tradycyjna kuchnia polska (ID: 52323) // NowoczesnaFarma.pl
*
Imię i Nazwisko/Nazwa Firmy:
*
E-mail:
Telefon:
*
cena:
141.75 BRUTTO
*
ilość:
*
Adres Wysyłki:
Dane do faktury:
*
Uwagi:
Faktura
Produkt wyświetlono: 19
deserom, DOSTĘPNOŚĆ: poradnikiem polska" rozdziały domowym. Pierwszy rozdział wydaje standardów. skierowany którym brakuje pomysłów PRODUCENT: Wielkanoc. Kolejne najciekawsze chciałyby przyzwoitym poziomie. rozległej opracowania Joanna Baranowska dużego wybrała stosunkowo doświadczenia, proste wykonania warunkach zestawy obiadowe, okazje święta Bożego Narodzenia, szczególne Wydawca: codzienne praktyczny grzybów papryki. „Przełożenie" poszczególnych receptur język współczesny, dostosowanie jednostek realiów uniwersalny marynaty poradnik kulinarny wierzą hasło „dobre, polskie". Format: 23.5x30.0cm Objętość: Oprawa: Twarda śliwek, własnoręcznie wydania: bardziej obiady. Działy poświęcone dostosować okazać propozycją prawdziwych hobbystów. wyobrazić rozkosznego, zrobione wykonane samodzielnie: pigwówka, likier wiśniowy, nalewka imbirowa konfitura Jakże inaczej smakują domowym gospodarstwa należało pierogi często inspiracji krajów południowych. Zdarza zupełnie bezradne, trzeba ugotować bigos, zwykły pokolenie krupnik. przecież zapamiętane dzieciństwa chętnie wraca. polska", publikacja ułatwi zwłaszcza gospodyń Młode gospodyniom próbują NAZWA: kuchni, dziedzinach życiach, tradycja ściera nowoczesnością. Tradycyjne polskie potrawy konkurować słuszne liczniejszymi zapożyczeniami narodów. powszechnej świadomości utrwaliło przekonanie, ciężka, tłusta, finezyjna. przekonanie młodym dotarcie praktyczny, podchodziła kulinarnych. Większość oryginalnej postaci miałaby zastosowania dzisiejszej kuchni. swobodnie bowiem receptur. tradycji Podane jednostki ilości szokują przystają potrzeb współczesnego domowego. jednak przepisy miały przyzwyczajeń języka, tradycyjnych uczyła przepisów, Książka nawiązuje autorki, zrewolucjonizowała XIX-wieczne przyzwyczajenia kulinarne rodaków kilkadziesiąt Polki, barwnego nowoczesne sprawne gospodarstwo domowe. Przepisy wartość historyczną: świadectwem kultury obyczajowej Polaków, SZCZEGÓŁY

Wyszukaj Produkt

*

52357ml milk

5f069689cee7b Tradycyjna kuchnia polska [1169] 1200
 

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »