10 września br. w Rogożewie (powiat rawicki) w samym środku pomidorowych żniw odbyło się Święto Pomidora organizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą oraz Spółdzielczą Grupę Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa Pudliszki. Spotkanie, jak co roku, odbyło się na plantacji doświadczalnej Państwa Elwiry i Leszka Chudziaków i miało na celu promocję pomidorów oraz lokalnych producentów i przetwórców tych warzyw.
W spotkaniu uczestniczył Prezes WIR Piotr Walkowski, Prezes SGP Pudliszki Witold Szpurka, Burmistrz Jutrosina Romuald Krzyżosiak oraz przede wszystkim plantatorzy i przetwórcy pomidora gruntowego. Uczestników imprezy polowej powitali Łukasz Rojda Przewodniczący RP WIR w Rawiczu VI kadencji oraz Maciej Wita doradca agronomiczny.
Na wydarzenie złożyły się prelekcje, wizytacja poletek doświadczalnych (gdzie można było obejrzeć ponad osiemdziesiąt odmian pomidorów gruntowych) oraz konsultacje z przedstawicielami firm zaopatrujących producentów pomidora gruntowego. Spotkanie było także okazją do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń na temat tegorocznego sezonu pomidorowego. O praktycznych aspektach współpracy w grupach producentów rolnych rozmawiano podczas towarzyszącej wydarzeniu konferencji „Wespół w zespół – korzyści płynące ze współpracy rolników”. Tematyka konferencji dotyczyła prawnych aspektów zrzeszenia się producentów rolnych, wsparcia dla tego rodzaju organizacji i praktycznych aspektów działania grup producentów rolnych. Konferencja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (więcej informacji na ten temat dostępnych jest w zakładce KSOW 2023).
Tradycją Święta Pomidora jest organizacja konkursu na największego i najdziwniejszego pomidora. W tym roku nagrodzono następujące osoby: w kategorii najdziwniejszy pomidor – Barbarę Kubacką, największy pomidor – Agnieszkę Ofierzyńską i największy pomidor lima – Kacpra Rojdę. Laureaci konkursu otrzymali nagrody w postaci bonów podarunkowych ufundowanych przez WIR.
Pomidorowymi specjałami: fasolką po bretońsku oraz jajecznicą z pomidorami, uczestników imprezy częstowały Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Wtórku i Sobótki.
Wielkopolska Izba Rolnicza składa serdeczne podziękowania za wsparcie organizacji wydarzenia Spółdzielczej Grupie Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa Pudliszki oraz Państwu Elwirze i Leszkowi Chudziakom.
Opracowanie:
Katarzyna Strzyż
Michał Pawliczuk
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/