Ceny bydła uległy znaczącemu obniżeniu. Czym jest to spowodowane?
– Wydaje się, że ta burza, która teraz była w Europie - dotycząca koniny w mięsie wołowym - osłabiła popyt na wołowinę z Polski na rynku europejskim – spekuluje Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Zwraca także uwagę na jeszcze jedną sprawę z tym związaną. – Wpływ na obniżenie cen bydła w Polsce ma również wprowadzony od 1 stycznia bieżącego roku w naszym kraju zakaz ubojów bez oszałamiania – zaznacza Jerzy Wierzbicki.
Co w obecnej sytuacji mają zrobić producenci bydła? – Nie pokuszę się o to, żeby doradzać. Nie potrafię się bowiem odważyć na spekulowanie, jaka cena będzie za tydzień czy za dwa tygodnie. Hodowcy muszą o tym rozmawiać ze zakładami i wyrobić sobie własne zadanie w tej sprawie – mówi prezes PZPBM. – Paniczne zachowania nie są jednak wskazane – dodaje.
Marianna Pera
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl