30 kwietnia br. sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się z przedstawicielami Krajowej Rady Wieprzowiny. Wiceminister poinformował o dostępnych instrumentach i formach wsparcia przewidzianych w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej oraz w ramach pomocy krajowej.
W skład Krajowej Rady Wieprzowiny wchodzą następujące organizacje: Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych Solidarność, Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, Polski Związek Niezależnych Producentów Świń, Stowarzyszenie Wieprz Polski, Związek Polskie Mięso oraz Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
Rozwoj produkcji zwierzęcej a ochrona środowiska
W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele Ministerstwa Rozwoju i Technologii oraz Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Ich udział umożliwił przedyskutowanie kwestii dotyczących barier w rozwoju produkcji zwierzęcej wynikających z przepisów z zakresu ochrony środowiska oraz planowania przestrzennego. Do barier tych Krajowa Rada Wieprzowiny zalicza ograniczenia wynikające z przepisów o ochronie środowiska regulujących wydawanie decyzji środowiskowych, gospodarkę przestrzenną prowadzoną przez gminy, faworyzującą – w opinii Rady – strefy wielofunkcyjne z zabudową mieszkaniową względem stref produkcji rolniczej. Do barier przedstawiciele rolników zaliczyli także niewystarczającą eliminację wirusa ASF ze środowiska, wynikającą z realizacji polityki w obszarze łowiectwa w zakresie odstrzału dzików.
Strategia działania w obliczu wyzwań w sektorze wieprzowiny
Na spotkaniu ustalono strategię prowadzenia prac dotyczących najistotniejszych problemów i barier dla rozwoju sektora wieprzowiny. Szczegółowe zagadnienia z zakresu prawa ochrony środowiska oraz zagospodarowania przestrzennego przedyskutowane zostaną w zespołach tematycznych z udziałem przedstawicieli Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska oraz Ministerstwa Rozwoju i Technologii, w celu wypracowania kompromisowych rozwiązań, bądź wyjaśnienia obowiązujących przepisów i ich praktycznego zastosowania. Podczas spotkania ustalone zostały także ramy współpracy MRiRW z Krajową Radą Wieprzowiny w celu ułatwienia Radzie opracowania strategii rozwoju polskiego sektora trzody chlewnej i przetwórstwa wieprzowiny.
Zdjęcia (6)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/