Dziś w godzinach porannych, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyło się spotkanie bilateralne ministra Krzysztofa Jurgiela z zastępcą sekretarza stanu Ministerstwa Rolnictwa Węgier Péterem Gál.
Fot. Minister Krzysztof Jurgiel podczas powitania zastępcy sekretarza stanu Ministerstwa Rolnictwa Węgier Peterem Gal
Podczas rozmów omawiano m.in. sprawy reformy legislacji dotyczącej oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia, politykę ochrony specjalnych, narodowych produktów rolnych i rolno-spożywczych. Mówiono także o efektach rozporządzenia zawierającego propozycje uproszczeń aktów bazowych unijnych polityk. Ministrowie rozmawiali również o metodach zatrzymania młodych rolników na obszarach wiejskich.
– Jestem przekonany, że dzisiejsze rozmowy to kolejny ważny krok w zakresie pogłębiania bardzo dobrej współpracy między naszymi krajami – powiedział minister Jurgiel i dodał, że mając na uwadze znaczenie rolnictwa w gospodarkach Polski i Węgier oraz ożywione kontakty handlowe i polityczne między naszymi krajami, bliskość kulturową i historyczną, a także siłę głosu Węgier w UE, zabiegamy o utrzymanie dobrej współpracy w obszarze rolnictwa. Zależy nam na dobrych kontaktach zarówno dwustronnych, jak i w formule poszerzonej Grupy Wyszehradzkiej.
– Liczymy na wsparcie Węgier w kwestiach, które Polska przedkłada jako wnioski w ramach unijnej Rady Ministrów ds. Rolnictwa i Rybołówstwa – dodał szef polskiego resortu rolnictwa.
Węgry zajmują ósmą pozycję wśród krajów, do których Polska eksportuje swoje produkty rolno – spożywcze.
Eksport tych produktów rolno – spożywczych w 2015 r. wyniósł 579 600 tys. EUR. Główne produkty eksportowe na rynek węgierski to: chleb i pieczywo cukiernicze, papierosy, czekolada, mięso wieprzowe, drobiowe, sery i twarogi, wody mineralne, przetwory owocowo-warzywne oraz ekstrakty kawy i herbaty.
W 2015 roku saldo obrotów handlowych z Węgrami było dodatnie i wyniosło 237 200 tys. EUR.