Współpraca państw w dziedzinie rolnictwa oraz bezpieczeństwo żywnościowe to tematy dzisiejszych rozmów ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa z Mohamedem Al Harbi, ambasadorem Państwa Zjednoczone Emiraty Arabskie (ZEA) w Polsce. Ambasadorowi ZEA w Polsce towarzyszyli przedstawiciele koncernu LuLu Group International z prezesem Yusuffem Ali na czele. W spotkaniu uczestniczył też ambasador RP w ZEA Jakub Sławek oraz zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Jan Białkowski.
Stanowisko strony polskiej
Minister Telus pogratulował prezesowi Yusuffowi Ali decyzji o utworzeniu centrum logistyczno-dystrybucyjnego na Europę Wschodnią na terenie portu lotniczego Olsztyn-Mazury. Minister wyraził nadzieję, że ten projekt pozytywnie wpłynie na udrożnienie kanałów sprzedaży polskich produktów rolno-spożywczych na rynki, na których obecny jest koncern LuLu, tj. do państw Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej i Indii. Jednocześnie szef MRiRW poinformował emirackich rozmówców o świetnych wynikach polskiego eksportu rolnego i zachęcił ich do kontaktów z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.
Poruszono też temat bezpieczeństwa żywnościowego. Minister Telus zwrócił uwagę na konieczność współpracy administracji, sektora rolno-spożywczego, firm przetwórczych i handlowych w celu zapewnienia sprawnego funkcjonowania łańcuchów żywnościowych. W obecnej sytuacji geopolitycznej zapewnienie żywności na świecie ma kluczowe znaczenie.
Stanowisko strony emirackiej
Prezes firmy LuLu Yusuff Ali podkreślił, że Polska jest kojarzona z produktami żywnościowymi wysokiej jakości i liczy, że uda się je jeszcze mocniej rozpropagować na zagranicznych rynkach. W tym kontekście dodał, że firma planuje zorganizowanie polskiego tygodnia w należących do niej hipermarketach.
Polski eksport rolno-spożywczy do ZEA
Według wstępnych danych w okresie od stycznia do lipca 2023 r. wartość eksportu rolnego z Polski do ZEA wyniosła 97,2 mln euro, co oznacza wzrost o ok. 45 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2022 r. Eksportowaliśmy głównie chleb i pieczywo cukiernicze, przetwory spożywcze, tytoń, wyroby cukiernicze i jabłka.
Zdjęcia (7)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/