Rosyjskie służby weterynaryjne skontrolują w listopadzie 2013 roku kolejne polskie zakłady mięsne i mleczarnie, które starają się o uprawnienia do eksportu produktów na tamtejszy rynek.
Do kontroli zgłosiło się w sumie ponad 40 firm. Obecnie do Rosji mogą eksportować 54 zakłady mięsne, natomiast zgodę za sprzedaż chce dostać jeszcze 29 producentów mięsa czerwonego i białego. Prawo do eksportu ma też 55 mleczarni, a stara się o uprawnienia kolejnych dziewięć. Zgłosiły się też trzy chłodnie składowe (obecnie uprawnienia ma 11), jeden zakład produkcji jelit (5 może już eksportować) i sześć zakładów pakowania jaj. Zakłady, które mają czasowo wstrzymany eksport z powodu wykrytych nieprawidłowości, mogą być także skontrolowane, ale o tym zdecydują Rosjanie. Nie będą prawdopodobnie kontrolowane firmy, które już mają uprawnienia do handlu z Rosją. Kontrola potrwa około dwóch tygodni, a o jej wynikach Rosjanie poinformują po powrocie do Moskwy. Poprzednim razem pozwolenie na eksport dostało ponad 70% starających się o to firm.
Źródło: FAMMU/FAPA
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl