„Przetwarzanie i sprzedaż żywności z gospodarstw rolnych” to operacja realizowana przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019.
Celem operacji jest przekazanie wiedzy i informacji na temat możliwości oraz wymagań organizacyjnych prowadzenia produkcji żywności i jej sprzedaży bezpośrednio przez producenta rolnego w ramach krótkich łańcuchów dostaw.
Projekty realizowane w ramach operacji skierowane są do osób, podmiotów zainteresowanych problematyką związaną z przetwarzaniem produktów rolnych i wprowadzaniem ich do obrotu - rolników, doradców, przedsiębiorców, przedstawicieli administracji rządowej i samorządowej, instytucji otoczenia rolnictwa. Zakres realizowanych w ramach operacji projektów obejmuje:
Organizację konferencji:
- krajowej z wyjazdem studyjnym w dniach 18-19.10.2019r.w Łodzi
- ponadregionalnej w dniu 13.09.2019r. w Przysieku
Biorąc udział w jednej z wybranych konferencji otrzymasz informację na temat:
- rozwiązań prawnych umożliwiających produkcję żywności w zakładach o małej zdolności produkcyjnej,
- aktualnych wymagań sanitarnych, weterynaryjnych, prawno-administracyjnych
- preferencji w zakresie prawa podatkowego z których mogą korzystać podmioty rozpoczynające prowadzenie działalności produkcji i sprzedaży żywności.
- rozwiązań organizacyjnych umożliwiających produkcję i sprzedaż żywności przez producenta rolnego,
- poznamy przykłady prowadzonych działalności produkcji żywności i sprzedaży na bazie produkcji prowadzonej w gospodarstwie.
Stoiska informacyjno-konsultacyjne:
25.08.2019 - Dożynki Prezesa Rady Ministrów w Kolnie
14.09.2019r. Krajowe Dożynki Ekologiczne w Przysieku
06.10.2019r. Święto Chleba w Warszawie
18-20.10.2019r. Targi Natura FOOD w Łodzi
Opracowanie i wydanie broszury dla rolników i doradców,
Realizacja filmów prezentujących rozwiązania organizacyjne i technologiczne w małych zakładach przetwórstwa żywności.
Zakres przekazanych dla odbiorców wiadomości wpłynie na poprawę jakości żywności wprowadzanej do obrotu na rynek przez lokalnych producentów a tym samym przyczyni się do poprawy organizacji łańcucha żywnościowego na poziomie krajowym. Wpłynie na podniesienie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie nowych kierunków działalności pozarolniczej na przykładzie przetwórstwa lokalnego oraz przyczyni się do upowszechnienia dobrych praktyk higienicznych i standardów jakościowych w przetwórstwie rolno-spożywczym.
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w realizowanych przedsięwzięciach wszystkie osoby zainteresowane prowadzeniem działalności produkcji żywności oraz przedstawicieli instytucji zainteresowanych rozwojem krótkich łańcuchów dostaw żywności na obszarach wiejskich.
Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Źródło Centrum Doradztwa Rolniczego http://cdr.gov.pl/