Agencja Rynku Rolnego rozpoczyna tegoroczny cykl plenerowych spotkań z tradycyjną i ekologiczna polską kuchnią. Pierwsze z nich miało miejsce w dniu 26.IV.2014 r. w Starym Polu podczas V Wiosennych Targów Ogrodniczych pod nazwą: Piknik Europejski „10 lat integracji z UE na Żuławach i Powiślu”. Organizatorami imprezy był: Samorząd Województwa Pomorskiego i Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Piknik został objęty patronatem Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Radosława Szatkowskiego.
W ramach „Pikniku Europejskiego” przygotowano szereg imprez towarzyszących m.in. prezentacje działań zrealizowanych ze środków unijnych, występy artystyczne, gry i konkursy oraz pokazy i degustacje. Na uwagę zasługiwał i cieszył się dużym zainteresowaniem zwiedzających, pokaz kulinarny połączony z degustacją lokalnych potraw tradycyjnych przygotowany przy współpracy Agencji Rynku Rolnego z Pomorską Akademią Kulinarną. W pokazie uczestniczył Prezes ARR Radosław Szatkowski oraz Senator RP Leszek Czarnobaj. Prace kucharskie nadzorował Szef kuchni Zamku w Gniewie Mariusz Gachewicz. Pokaz zgromadził wiele osób, które mogły także wykazać się wiedzą o potrawach i specjalnościach kulinarnych Żuław i Powiśla, uczestnicząc w konkursach .
Piknik zorganizowany został z okazji X rocznicy wstąpienia Polski do Unii Europejskiej oraz doświadczeń polskiego rolnictwa po integracji. W uroczystościach otwarcia targów i „Pikniku Europejskiego” wziął udział Prezes ARR Radosław Szatkowski.
„Piknik Europejski” był świetną okazją do zaprezentowania dokonań ostatniego 10-lecia przez firmy i instytucje związane z rolnictwem i obszarami wiejskimi. Wśród wystawców znalazł się Oddział Terenowy ARR w Gdyni. Goście odwiedzający stoisko ARR mogli zobaczyć efekty wdrożonych dotychczas mechanizmów jak również zapoznać się z aktualnie realizowanymi programami.
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/