13 września br. w Rogożewie (powiat rawicki) w otoczeniu pól mieniących się dojrzewającymi pomidorami odbyło się kolejne wydarzenie organizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą z cyklu Nasze regionalne bogactwo na stoły! Tym razem spotkanie miało na celu promocję pomidorów oraz lokalnych producentów i przetwórców tych warzyw.
Pomidorowa impreza plenerowa odbyła się w gospodarstwie rolnym państwa Elwiry i Leszka Chudziaków i przyciągnęła okolicznych rolników, przedstawicieli grup producentów warzyw oraz przetwórców.
Bezpośrednio po powitaniu gości przez pana Macieja Witę Doradcę Agronomicznego oraz Prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotra Walkowskiego odbyła się lustracja upraw pomidorów. Na poletkach uprawowych można było obejrzeć ponad 80 odmian pomidorów, w przeglądzie tym pomogła specjalnie przygotowana mapa upraw.
Uczestniczący w pomidorowym święcie starosta rawicki pan Adam Sperzyński wyraził słowa uznania dla organizacji tego typu wydarzeń, które nie tylko promują lokalnych producentów, ale również są doskonałą platformą do wymiany wiedzy i doświadczeń wśród rolników.
Uczestnicy wydarzenia mogli skorzystać z punktu informacyjnego, w którym pracownicy Wielkopolskiej Izby Rolniczej udzielali informacji o funkcjonowaniu grup producentów rolnych. O praktycznych aspektach współpracy w grupie można było dowiedzieć się na stoiskach grup producentów m.in. na stoisku Spółdzielczej Grupy Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa, Pudliszki, której Prezesem jest pan Witold Szpurka.
Tradycyjnie Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała przy tej okazji konkurs kulinarny skierowany dla m.in. dla Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie najbardziej różnorodnych pomidorowych potraw. Uczestnicy konkursu wznieśli się na wyżyny kulinarnych możliwości i przygotowali takie potrawy jak:. jajecznica z pomidorami, musy pomidorowe, sałatka caprese, pomidorówka z makaronem, a nawet babeczki i galaretki. Członkowie Kapituły konkursowej bardzo wysoko ocenili każdą potrawę przygotowaną przez uczestników, dlatego wszyscy otrzymali równorzędne nagrody w postaci podgrzewacza do potraw.
Wielkopolska Izba Rolnicza składa serdeczne podziękowania za wsparcie organizacji wydarzenia dla Spółdzielczej Grupy Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa, Pudliszki.
Opracowanie: Maria Schubert
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/